U GOTOVO 9.000 EPIZODA UČESTVOVALO JE VIŠE OD 10.000 TAKMIČARA: Oni su ispisali istoriju čuvenog kviza SLAGALICA i ušli u legendu
Foto: Printscreen /Youtube

Ovo možda niste znali

U GOTOVO 9.000 EPIZODA UČESTVOVALO JE VIŠE OD 10.000 TAKMIČARA: Oni su ispisali istoriju čuvenog kviza SLAGALICA i ušli u legendu

Kultura -

Najpopularniji domaći kviz emituje se svake večeri na prvom programu RTS i ove godine puni 30 godina. Od svog nastanka, 22. novembra 1993. godine, TV Slagalica je najgledaniji kviz, ali i jedna od najgledanijih emisija u domaćem medijskom prostoru, i to svakog dana, prenosi RTS.

U gotovo 9.000 epizoda učestvovalo je više od 10.000 takmičara, dok se za tri decenije postojanja kviza promenilo 20 igara i 20 voditelja.

Najmlađi takmičari TV slagalice su srednjoškolci i često nas zadivljuju svojim znanjem. Najmlađi pobednik slagalice je Marko Obradović, koji je 1995. godine osvojio peti ciklus i u tom momentu je imao 16. godina.

Žarko Stevanović
foto: Printscreen YouTube

Žarko Stevanović se prvi put takmičio sa samo 16 godina kada je bio trećeplasirani, a sa 23 godine je osvojio 100. ciklus TV Slagalice. Aleksa Stefanović je bio dvadesetdvogodišnjak kada je osvojio 148. ciklus i učestvovao u Superfinalu 2022. godine.

Mirko Krstović i Miloš Karna su imali 23 godine kada su osvojili ciklus, a Miloš Karna je osvojio i superfinale 2020. godine. Petar Stojković je tek upisao Medicinski fakultet kada je osvojio 113. ciklus, a prema postojećim podacima najstariji pobednik ciklusa je Vladimir Krnač, koji je u periodu osvajanja 118. ciklusa imao 56. godina.

Miloš Karna
foto: Rts Printscreen

U prvoj igri od ponuđenih 12 slova tražimo najdužu reč, a slobodno možemo da zaključimo da je najčešće izgovorena reč trema

Zanimljivo je da se trema najmanje primetila kod stranaca među kojima su bili Meksikanac Karlos Franko i Ukrajinka Marija Mazur.

Ako se pitate kome je najteža u slagalici, možemo da se saglasimo bez ikakve dileme. Kompjuterskim miševima

Nakon dve emisije, najveći broj poena je osvojio Dušan Macura i na taj način srušio rekord koji je držao Rade Goljović sa 404 poena. Ali šta se događa kada je rezultat izjednačen? Igra se taj-brejk i ko prvi odgovori na novi set pitanja igre Ko zna zna, postaje pobednik.

Marina Veljković, Kristina Radenković, Milka Canić
foto: Marina Lopičić, Printscreen

Visokom standardu kviza koji se zadržao do danas doprinela je preminula supervizorka Milka Canić, ikona slagalice koja je se starala da sve protiče u najboljem redu. Njeno čuveno... Dobro veče. ...upućeno gledaocima bio je znak da kviz može da počne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track