NEMA DOBRA DOK NE DEFINIŠEMO ZLO! Ana Franić prvi put kao negativnka u seriji POZIV: Volim Unu, ali je ona psihopata
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU

NEMA DOBRA DOK NE DEFINIŠEMO ZLO! Ana Franić prvi put kao negativnka u seriji POZIV: Volim Unu, ali je ona psihopata

Kultura -

Za manje od mesec dana Ana Franić odigrala je dve sjajne uloge - u seriji "Deca zla", koja je stigla na HBO platformu, ali i novom hitu RTS "Poziv". Iako je više radila u pozorištu, posle epizoda na početku karijere u "Zoni Zamfirovoj" i "Mješovitom braku", nekako se uz njeno ime vezuje epitet filmska glumica. Za Kurir Ana otkriva kako je igrati negativce, ali govori i o svojim planovima za 2024. godinu.

Ana Franić
foto: Damir Dervišagić

Kako se postali deo ekipe serije "Poziv"?

- Bio je to poziv koji se ne odbija. Veoma mi je imponovalo što su scenaristi lik Une pisali za mene. Ipak, sve se promenilo kad sam pročitala scenario. Una je dragulj koji svaki glumac može samo da poželi u karijeri. Prvi put igram jednog ekstremnog negativca. Imala sam dosta uloga koje su karakterisali kao nezgodne i grozne, a u "Pozivu" sam igrala dijaboličnu ženu. Nisam tom liku mogla da dam nikakvo svoje iskustvo, pa sam morala da se igram nečim što nemam u sebi i da maštam.

Ana Franić, serija Poziv
foto: RTS

Kako onda uspevate da je branite?

- Ne može se braniti lik koji je psihopata ili ubica, ali moram da volim svoju ulogu da biste mi poverovali kao publika. Morala sam da vidim odakle to ide, iz kojih motora. Likove kao što je Una Radivojević publika voli, iako ne navija za njih, jer ih prepoznaje kao autentične. Nema jasne definicije dobra dok ne definišemo zlo. Una je to zlo i pandam onome što igra Mira kao Ana Reljić.

serija Poziv, Mirjana Joković
foto: Aleksandar Letić

Da li ste uživali u radu s Mirjanom Joković?

- Više sam radila s muškim delom ekipe. Veliki glumci su uvek jednostavni, što mi je Mira i potvrdila. Ona je divna i mila osoba, ali veliki motor radosti na setu.

U seriji vam je partner i suprug Miloš Timotijević?

- U našoj kući ja sam taj pametniji i lepši deo. (smeh)

Miloš Timotijević
foto: Gordan Jović/ Rts

Pratite li seriju koju radite s publikom svakog vikenda na RTS?

- Mogu da gledam sebe i nemam problem s tim. To je bilo najbolje od mene kao glumice u tom trenutku. Serije su medij u kom nemate prava na popravni. Da li je moglo bolje, sigurno je moglo, ali u mojoj koži, sigurno ne.

Kako vam je bilo u koži urednice tabloida u seriji "Deca zla"?

- Svaka uloga koja je dobro napisana pruža glumcu poligon za razigravanje. Borka je bila masna uloga. Bila je dobro napisana i samo je trebalo da se odigra.

Da li ste za tu seriju imali neke posebne pripreme ili uzore?

- Ne. U današnje vreme su informacije dostupne. Ceo taj svet medija mi kao glumci srećemo svakog dana i bilo mi je veoma prepoznatljivo iz života.

žarko Laušević
foto: Dragana Udivičić

Radili ste dve serije sa Žarkom Lauševićem, koji nas je nedavno prerano napustio. Kako ćete ga pamtiti?

- Žarko je bio veliki glumac i svima nama reper za dobrog glumca. Bio je divan na setu i pravi kolega.

Šta vas čeka u narednoj godini?

- Čeka me premijera serije "Apsolutnih sto", a u Splitu snimam posle Nove godine novi film. Sedam godina života u Hrvatskoj mi je donelo i tu mogućnost da igram u čisto hrvatskom filmu.

Ana Franić
foto: Damir Dervišagić

Da li sada lako baratate dijalektima?

- Sve je to posao. Radite s lektorom i to je samo stvar vežbe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track