ČUVENA SRPSKA GLUMICA SLAVI 94. ROĐENDAN: Glumu je učila za vreme rata, dok se OVAJ SLAVNI REDITELJ krio na njenom tavanu
Foto: Zorana Jevtić

čestitke

ČUVENA SRPSKA GLUMICA SLAVI 94. ROĐENDAN: Glumu je učila za vreme rata, dok se OVAJ SLAVNI REDITELJ krio na njenom tavanu

Kultura -

Naša glumica Renata Ulmanski danas proslavlja svoj 94. rođendan. Čuvena dramska umetnica, koja je svega nekoliko nedelja mlađa od Mire Banjac, u svojoj bogatoj karijeri ostvarila je brojne role.

Najveći uspeh glumica Renata je ostvarila 1957. godine, zahvaljujući jednoj od svojih prvih filmskih uloga, kao frajla Jula u "Pop Ćira i pop Spira". Publika je zna i po ulogama u filmovima "Diližansa snova" iz 1960, "Bolje od bekstva", "Lepa sela lepo gore" i "Spasitelj".

serija Salaš u malom ritu
serija Salaš u malom ritufoto: Printskrin / You Tube

Kao televizijska glumica ostvarila je role seriji "Salaš u Malom Ritu", i kasnije, u serijama Ljubiše Samardžića "Jesen stiže", "Dunjo moja" i "Miris kiše na Balkanu."

Renata je rođena u Zagrebu 1929. godine, a još od malih nogu se zaljubila u glumu. Studije je završila u prvoj posleratnoj generaciji u "Dramskom studiju" pri Narodnom pozorištu u Beogradu, 1947. godine.

serija Miris kiše na Balkanu
serija Miris kiše na Balkanufoto: Printskrin / You Tube

Uspešnu karijeru gradila je i na daskama koje život znače - 1961. godine postala članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 1967. Beogradskog dramskog pozorišta, a potom i Ateljea 212.

Detinjstvo

Sve je počelo dok se na tavanu njene porodične kuće za vreme okupacije skrivao reditelj Jevrejin Erik Hecl, koji joj je, da sebi i njoj prekrati vreme, davao časove glume dok je još bila devojčica.

Ispostavilo se to kao dobra škola za kasnije pristupanje Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu koji je završila u klasi Mate Miloševića.

Renata Ulmanski, 1971. godine
foto: Youtube Printscreen

- Prvi koraci u životu i prvi koraci u pozorištu su skoro jednovremeni. Krik je saznanje, svest da sam stala na početak životne staze. Sa vriskom sam počela svoj svesni deo života. To je prvo što pamtim, nije mi ispričano i nije sećanje sa fotografije. Na štednjaku je vrila voda u čajniku, ja sam samo htela da srknem malo čaja: vrisak! Imala sam tri, najviše četiri godine. Sarajevo.

Sećam se bolnog i dugog ozdravljenja i jedne blage, bele dobre vile. To je i glavna ličnost mog ranog detinjstva. Omama (ni baba, ni baka), možemo da napravimo skraćenicu od „O kakva mama”. Odrastala sam uz njenu ljubav i strpljenje. Podrazumevalo se da satima čita bajke – prisetila se Renata na promociji monografije "Njegovo veličanstvo: Slučaj" Marka Mirsača.

Renata Ulmanski
foto: Promo

Za celokopan rad nagrađena je Statuetom Joakim Vujić joj je dodeljena na Dan Knjaževsko-srpskog teatra, 15. februara 2017. godine i Sterijinom nagradom za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2018. godine.

Udovica je Mirka Tepavca, jugoslovenskog ambasadora i direktora Politike.

Mirko Tepavac
foto: Youtube Printscreen

Mirko Tepavac je bio učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941, a član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1942. godine. U toku rata bio je na dužnostima političkog komesara odreda, brigade, divizije.

Povukla se iz medija i ne daje intervjue.

(Kurir.rs/K.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track