"NASTAVIĆU DA SLUŽIM POZORIŠTU I UMETNOSTI": Borisu Isakoviću uručen Dobričin prsten, a uradio istu stvar kao i SVETOZAR CVETKOVIĆ
Foto: Petar Aleksić

iskren

"NASTAVIĆU DA SLUŽIM POZORIŠTU I UMETNOSTI": Borisu Isakoviću uručen Dobričin prsten, a uradio istu stvar kao i SVETOZAR CVETKOVIĆ

Kultura -

Glumačka nagrada Dobričin prsten Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo u 2022. godini danas je uručena Borisu Isakoviću na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Dobričin prsten, Boris Isaković
foto: Petar Aleksić

Dramski umetnik i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je 35. laureat ovog uglednog i najvišeg staleškog priznanja, koje se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i unikatne oslikane diplome na pergamentu. Isaković nije član JDP, ali je u njemu od 1994. godine, kad je stao na scenu u predstavi "Bure baruta", a i danas igra kao gost u kući. Na kraju dodele na scenu je sa svojim profesorom izašlo šest generacija njegovih studenta.

Dobričin prsten
foto: Petar Aleksić

- Kad je Svetozar Cvetković mogao da igra celu predstavu sa ajpedom u rukama, i ja mogu da iskoristim mobilni i da pročitam tekst (smeh). Pre svega želim da zahvalim Vidi Ognjenović, predsednici žirija, kao ostalim članovima, mom kolegi i prijatelju Nebojši Dugaliću, predsedniku Udruženja dramskih umetnika, i svim njegovim zaposlenima, Tamari Vučković Manojlović, direktorki JDP, i celom Jugoslovenskom dramskom, Aleksandru Saši Milosavljeviću na predivnoj monografiji, kao i svima koji su učestvovali u nastajanju ove knjige. Ogromno hvala mom profesoru glume Bori Draškoviću, mojoj Jaci (Jasna Đuričić), deci Uni i Stefanu, mom ocu Isaku - Miroslavu Isakoviću, koji me je i zarazio pozorištem, i mojoj čuvenoj maćehi Seki, od koje sam svašta nešto naučio - rekao je glumac između ostalog nakon što je primio priznanje za životno delo.

Dobričin prsten, Boris Isaković, Petar Božović
foto: Petar Aleksić

U konkurenciji za nagradu bilo je devetoro njegovih istaknutih kolega. Pored Borisa, nominovani su i Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Gorica Popović, Anita Mančić, Branislav Milićević - Branko Kockica, Saša Torlaković, Tihomir Stanić i Rade Šerbedžija. Sedmočlani žiri u sastavu Vida Ognjenović, predsednica žirija, Jelisaveta Seka Sablić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Ksenija Radulović, Egon Savin i Ivan Medenic, odluku je doneo prošlog decembra tajnim glasanjem, i to većinom glasova.

Dobričin prsten
foto: Petar Aleksić

- Imam osećanje da je Dobričin prsten tu da bi se slavilo pozorište i da bi se čuvale njegove vrednosti i kvalitet. Uvek sam mu služio, i dalje ću to činiti. Radost ne bila takva da nije podeljena između svih nas. U ovom zaista haotičnom vremenu kad čitav svet, imam utisak, prolazi kroz krizu etičnosti, svi zajedno moramo da smognemo snage da pronađemo mira, da našu kreativnost igre i duha održimo čistom. To moramo i mi sada da radimo, ali i oni što dolaze - rekao je Isaković, ispraćen ovacijama svojih studenta i publike.

04:11

Govor Borisa Isakovića nakon uručivanja nagrade Dobričin prsten

Petar Božović je svom mladom kolegi uručio najveću glumačku nagradu sledećim rečima:

- Nisam spremao govor, ali mi se samo jedna misao nameće. Uvek kad sam gledao Isakovića u bilo kojoj ulozi, imao sam osećanje da je ta uloga pisana samo za njega.

1 / 17 Foto: Petar Aleksić

U publici su sedeli njegove kolege Branka Petrić, Svetozar Cvetković, supruga Jasna Đuričić, Vesna Čipčić i drugi.

Kurir.rs

02:36

Boris Isaković na Sarajevo film festivalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track