OVACIJE PUBLIKE ZA UKRAJINSKI KLASIČNI BALET: Kultni komad "Krcko Oraščić" prvi put izveden u Beogradu i oduševio sve
Foto: LiveProduction

uspeh

OVACIJE PUBLIKE ZA UKRAJINSKI KLASIČNI BALET: Kultni komad "Krcko Oraščić" prvi put izveden u Beogradu i oduševio sve

Kultura -

Izvođenje baletske bajke "Krcko Oraščić" trupa "Ukrajinskog klasičnog baleta" nadmašila je očekivanja publike u rasprodatoj velikoj sali MTS Dvorane.

Publika je svaki segment predstave, koja je igrana u dva čina, nagradila aplauzima, a na kraju su svi u sali bili na nogama i oduševljeno skandirali tridesetočlanoj trupi.

Krcko Oraščić
foto: LiveProduction

"Ukrajinski klasični balet" je po prvi put nastupio u Beogradu, a svi koji su propustili ovo spektakularno iskustvo imaće priliku 5. marta 2024. godine da gledaju "Labudovo jezero" u izvođenju iste trupe.

Iako je predstava održana na dan najveće srpske slave, to nije sprečilo istinske ljubitelje baleta da prisustvuju ovom nesvakidašnjem baletskom užitku, a karte su rasprodate tri nedelje pre termina.

Krcko Oraščić
foto: LiveProduction

Balet "Krcko Oraščić" se godinama izvodi na scenama širom sveta. Ali u izvođenju "Ukrajinskog klasičnog baleta" sa muzikom Čajkovskog su savršeno uklopljeni elementi moderne koreografije, unikatna scenografska i rediteljska rešenja, što je dalo novu dimenziju tradicionalnoj koreografiji legendarnog Valerija Petroviča Kovtunova.

- Kreirali smo sopstvenu verziju. Dugo smo u toj vrsti umetnosti i izveli smo mnogo verzija „Krcka Oraščića“. Preuzeli smo najbolje delove iz svih dosadašnjih verzija i kreirali novu. Koristili smo neke elemente iz kinematografije i mnogih drugih oblasti, tako da to nije samo baletska predstava - istakao je Ivan Žuravljov, umetnički direktor ansambla.

Krcko Oraščić
foto: LiveProduction

Sa trupom nastupaju renomirani solisti prestižnih evropskih teatara, a u Beogradu je publika uživala u briljantnim izvođenjima zahtevnih baletskih segmenata solista Larise Gritsay i Yago Gonzage.

- Svako izvođenje za mene je velika odgovornost. Ali ovog puta rekla bih da osećam duplu odgovornost, s obzirom na to da prvi put nastupam u vašem gradu. Ali to je sve pozitivna trema - rekla je Larisa Gritsay, koja iza sebe ima brojne nagrade za izvođenja širom sveta.

Krcko Oraščić
foto: LiveProduction

Solisti Larysa Hrystal i Yago Gonzaga su sa brojnim članovima trupe dočarali bajku o devojčici Klari i drvenom lutku s kojim doživljava čudesne dogodovštine u svetu mašte.

Za priču o večitoj borbi dobra i zla nisu bile potrebne reči, već samo predivna muzika Čajkovskog i baletske bravure ove sjajne baletske trupe, koja će se 5. marta 2024. godine ponovo pokloniti beogradskoj publici.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

Gagi Jovanović igra balet na svadbi svoje ćerke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track