FIBI JE MOJA ŠOLJICA ČAJA Marija Bergam: Bila sam među najboljim komičarima na Akademiji i nadam se da ću ovom ulogom to OPRAVDATI
Foto: Marina Lopičić

INTERVJU

FIBI JE MOJA ŠOLJICA ČAJA Marija Bergam: Bila sam među najboljim komičarima na Akademiji i nadam se da ću ovom ulogom to OPRAVDATI

Kultura -

Marija Bergam osvojila je srca publike prvim pojavljivanjem ispred kamere, zahvaljujući neverovatnoj moći transformacije. Iako je u svetu glume dobro poznata kao neko ko tumači dramske likove, u predstavi "Prijatelji" u režiji Nataše Radulović, po tekstu Nine Džuver, prvi put će se oprobati u komediji kao Fibi Bufe. Ovaj komad, čija je premijera najavljena za 16. februar u MTS dvorani, doneće duh kultne američke serije. U pauzi između proba glumica se u razgovoru za Kurir osvrnula na fenomen ove priče i otkrila ko je njen omiljeni junak.

Marija Bergam, predstava Prijatelji
foto: Promo

Šta vas je privuklo komadu?

- Prvo sam tražila da pročitam tekst, koji smo s vremenom dodatno adaptirali. U predlošku se videlo da je fantastična priča i da su likovi perfektno napisani. Serija je kultna. Znate, kad radite Steriju i Nušića, reditelj je važan, kao i glumac, ali tekst je presudan. Ukoliko imate loš tekst, nijedan glumac neće moći da promeni to, koliko god bio dobar. Radimo svaki dan i nadamo se najboljem.

Koliko će se adaptacija razlikovati od originalne priče?

- Radnja je smeštena u Njujorku, imali smo inicijalno drugačiju ideju, ali smo od nje odustali. Naša Nina je izabrala najlepše scene iz deset sezona i napravila svojevrstan sažetak koji će se, iskreno se nadam, dopasti publici. U pitanju je adaptacija i postoje određene izmene u odnosu na originalnu verziju, ali i dalje imamo prepoznatljive situacije i likove.

Marija Bergam, predstava Prijatelji
foto: Promo

Oživećete lik Fibi Bufe. Da li je od početka trebalo da igrate ovu ulogu?

- Da, kad sam pročitala tekst, znala sam da je to to. Od svih ženskih likova, Fibi je moja šoljica čaja. Svi znamo neke čudne ljude koje volimo. Nisu nam najrazumljiviji, ali ih volimo. Pevaću i sviraću gitaru non-stop. Kompozitorka je uradila divan posao i njen lik je skroz u tom fazonu.

Ko je vaš omiljeni junak iz serije?

- Nije Fibi. (smeh) Čendler je. On uvek baca fore, nikada nije ozbiljan, ali ga zbog toga volim.

Droga, Monika, Džoi, Serija Prijatelji, Kortni Koks, Met Leblank
foto: Printscreen

Publika će vas videti u potpuno drugačijem svetlu.

- Ovo je pionirski poduhvat. Prvi put sam se oprobala u komediji, koja je moj omiljeni žanr. Bila sam među najboljima na Akademiji i nadam se da ću ovom ulogom opravdati ove reči. (smeh) Šalu na stranu, pravo je rasterećenje zaigrati u komediji, jer je ona uživanje. Volim dramu, ali ovo je kao dah svežeg vetra. Radujem se što će publika imati priliku da vidi moju drugu stranu. Smeh je lek za sve nedaće. Kakav bi život bio bez humora?

Verujete li u to da su prijatelji gotovo podjednako važni kao porodica?

- Naravno. Predstava je univerzalna priča o prijateljstvu, o ljudima koji su tu kada je najteže i najlepše. Pomažu nam da idemo kroz život uspravno. Razmišljala sam zbog čega je serija osvojila svet i shvatila koliko su njeni junaci privatno dobri ljudi. Nema podsmeha, ogovaranja, psovki, već vidimo skupinu ljudi koji ukazuju na manu, ali bez ruganja. Tu su u lošim momentima, pružaju podršku. Gledajući seriju, shvatate da je svet bolje mesto nego što jeste.

Marija Bergam
foto: Damir Dervišagić

Da li ćete nastaviti trend i oprobati se u još nekoj komediji u narednom periodu?

- Godina je počela radno i nadam se da će sve biti kako treba. Sledećeg meseca bi trebalo da počne snimanje filma, a u planu je još jedna predstava. Međutim, preovladava trend u kome ništa ne sme da se priča, ali verujem da ćemo već u martu imati priliku da govorimo o novim stvarima.

Bonus video:

02:50

PEVAČ PRIZNAO! EVO KOJA GLUMICA MU JE BILA NAJVEĆA SIMPATIJA! Princ od Vranje nikad iskrenije odgovorio na ŠKAKLJIVIH 36 PITANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track