JEDAN FILM IZ SRBIJE BORI SE ZA NAGRADU NA 17. KUSTENDORFU: Maša Šarović i Igor Lazić brane čast srpske kinematografije
Foto: Kurir

intervju

JEDAN FILM IZ SRBIJE BORI SE ZA NAGRADU NA 17. KUSTENDORFU: Maša Šarović i Igor Lazić brane čast srpske kinematografije

Kultura -

Za nagrade na ovogodišnjem Kustendorfu bori se 17 filmova, a čast srpske kinematografije brane rediteljka Maša Šarović i direktor fotografije Igor Lazić sa ostvarenjem "9-5". Maša je već dobitnik specijalnog priznanja festivala za "Grad", dok Igor prvi put učestvuje i bori se da postane laureat nagrade za snimateljski rad "Vilko Filač".

- Bilo je neobično što smo jedini film iz Srbije koji se bori za nagradu. Osećam više uzbuđenje nego tremu - kaže Maša.

Maša Šarović, Igor Lazić
foto: Kurir

Junak Mašinog kratkog filma je kopirajter čiji posao ima sve veći uticaj na njegov seksualni život.

- Ideja je nastala iz raznih životnih priča i razgovora s mojim cimerom. Marko Marković je pomagao u pisanju scenarija, jer mi je bila potrebna muška perspektiva. Prvi put imam za junaka muški lik, koji je izgubljen i doživljava prvi put impotenciju, a zdrav je i mlad. Na kraju svoj problem reši u pomalo komičnom prikazu - otkriva rediteljka.

Igor Lazić iza sebe ima već nekoliko puta nagrađivan film "Kristina".

- Maša i ja smo dugogodišnji prijatelji. Ona je iz Subotice, a ja iz Doboja. Film smo spremali samo sedam dana zbog spleta okolnosti. Živeli smo tokom procesa zajedno, čitali smo scenu po scenu i tražili jednostavnost u vizuelnom stilu - ističe Lazić.

Maša Šarović, Igor Lazić
foto: Kurir

Glavna uloga poverena je Mladenu Sovilju, ali se u epizodi pojavljuje Sergej Trifunović kao njegov šef.

- "Grad" mi je bio prvi, a ovo mi je poslednji kratki. Nekako se zatvorio krug. Atmosfera je i dalje neverovatna. Uvek imaš prilike da upoznaš zanimljive ljude i Kustendorf je mesto gde ću se uvek rado vraćati i bez filma - dodaje Maša, dok Igor kaže kako treba negovati kratki film:

- Mora i dalje da živi. Festival kao što je Kustendorf je sjajna prilika da velika imena iz sveta filma pogledaju vaš rad.

Na kraju razgovora za Kurir Maša je otkrila svoj novi igrani film.

Maša Šarović, Igor Lazić
foto: Kurir

- Igor i ja nastavljamo saradnju u "Plodu". Snimanje je planirano u Crnoj Gori, ove zime ili na leto. Film govori o devojci koja je u postporođajnoj depresiji. To je kod nas tabu tema, pa je važno da postoji film o njoj. Scenario je pisala Sara Đurović, koja me je zvala da radim - zaključuje rediteljka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Emir Kusturica uručio nagradu Mateu Garoneu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track