"MORAO SAM DA ISPRIČAM OVU PRIČU" Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za Kurir: Mislio sam da je to preveliki izazov za mene
Foto: ATA images

iskreno

"MORAO SAM DA ISPRIČAM OVU PRIČU" Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za Kurir: Mislio sam da je to preveliki izazov za mene

Kultura -

Banjalučki književnik Stevo Grabovac, koji je autor romana "Poslije zabave" u izdanju "Imprimatura", 70. je laureat Ninove nagrade, saopštili su članovi žirija.

Neizvesnost je vladala do poslednjeg momenta, a u samom finalu našao se i roman "Pakrac" Vladana Matijevića, koji je osvojio dva od pet glasova. Simpatije žirija osvojio je kompleksnom strukturom i stilom pisanja i podseća nas na prošlost. Kako je Grabovac objasnio, radnja njegovog romana bazira se na fikciji zasnovanoj na istinitim događajima.

Stevo Grabovac
foto: ATA images

Priča prati dešavanja u okolini Broda za vreme ratova devedesetih, a autor podseća na generaciju koja je pod pritiskom užasa rata ostala bez mladosti, pokušavajući da ih ponovo okupi. Odmah nakon proglašenja, pod još vidnom euforijom, Grabovac u razgovoru za Kurir deli prve utiske i osvrće se na poruke koje šalje pobednički roman.

Kako ste reagovali kada su vam saopštili da ste dobitnik Ninove nagrade?

- Uvek je tu neka vrsta iznenađenja. Zbog same procedure dodele Ninove nagrade do poslednjeg trenutka nisam znao ništa. Bio sam pripremljen i čekao sam, ali nisam znao kako će se završiti. Kada sam video da mi zvoni telefon, sve mi je bilo jasno. Ovo je prijatno iznenađenje, koje, najiskrenije, nisam očekivao. Još uvek mi se sležu utisci.

U ovom delu obrađujete izuzetno kompleksnu temu. Koliki je to bio izazov za vas?

Stevo Grabovac
foto: ATA images

- Roman sam pisao oko 10 godina i ovo je jedno od najsloženijih dela koje sam napisao. Dugo sam slagao inicijalnu ideju u svojoj glavi i prikupljao materijal. Mislio sam da je to preveliki izazov za mene i bio je, to uopšte nije sporno. Shvatio sam da je potrebno ispričati ovakvu priču. Ne znam koliko sam uspešno napisao, na čitaocima je da sude, ali sam se izborio sa tematikom. Proces je bio jako složen i trebalo mi je dosta vremena.

Da li se ta složenost odnosi na to da načinom na koji pišete ne zauzimate stranu?

- U ovom romanu ne postoje strane. Jedina povezanost sa ratom odnosi se na vreme u koje je smeštena radnja. Ovo je priča o ljudskoj sudbini. Književnost uvek zauzima stranu, bar onu stranu koja se tiče ljudskosti. Hteli mi to da priznamo ili ne, to je neminovno. Pokušao sam da oživim tu nesrećnu decu koja su nastradala kroz oči čoveka koji prolazi čitav proces pišući o zločinu.

Kakvu poruku šalje roman "Poslije zabave"?

Stevo Grabovac
foto: ATA images

- Često me pitaju da li smo se međusobno otuđili i zaboravili na ljudskost. Nije to poruka romana, već svima, ali ne od mene jer nisam mudrac i filozof. Ne postoji nikakav čarobni lek za probleme u ovom svetu. Jedino što možemo da uradimo jeste da prestanemo da mislimo samo na sebe i počnemo da malo više mislimo na druge.

Ceremonija proglašenja počela je minutom ćutanja u čast Gorana Petrovića. Govoreći o priznanjima u jednom intervjuu za Kurir, pisac je istakao da su ona ram za njegovu književnost. Kako vi gledate na nagrade?

- Ne mogu da pariram rečima Gorana Petrovića. Jako mi je žao zbog njegovog odlaska. Jedan je od pisaca čija dela izuzetno cenim. Nažalost, nisam imao prilike da ga upoznam, ali bih se složio sa njegovim rečima da su nagrade samo ram, jer bi sve preko toga bilo suvišno.

Stevo Grabovac
foto: ATA images

Tesna borba - Matijeviću za glas izmakla nagrada

Za nagrađeni roman glasali su Žarka Svirčev, Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović, dok su za roman "Pakrac" Vladana Matijevića, koji je prošle nedelje ovenčan Beogradskim pobednikom, glasali Milena Đorđijević i Goran Korunović.

Vladan Matijević
foto: Kurir

- Roman "Poslije zabave" je svedenog, stilski raznovrsnog izraza u koji je zaptivena "melodija naših nestanaka", kompleksne je strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine. U njoj pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom. Potraga je snažno emotivno obojena i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve koliko i naše - navodi se u saopštenju žirija.

Grabovcu će nagrada biti uručena 5. februara u podne u Kolarčevoj zadužbini.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track