LIŠAVALI SMO SE GOTOVO SVEGA: Baba Rajka iz serije Ljubav na seoski način imala je težak život, a njen unuk je POZNATI GLUMAC
Foto: printscreen

možda niste znali

LIŠAVALI SMO SE GOTOVO SVEGA: Baba Rajka iz serije Ljubav na seoski način imala je težak život, a njen unuk je POZNATI GLUMAC

Kultura -

Na današnji dan pre 30 godina preminula je glumica Tomanija Đuričko. Ova dramska umetnica ostvarila je role u sada kultnim ostvarenjima "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar", "Ljubav na seoski način" ali i mnogim drugim.

Još slavniji unuk

Tomanija Đuričko
foto: Printscreen/Youtube

Ipak, domaća javnost prepoznaje je kao baku glumca Nikole Đurička. On godinama uspešno gradi karijeru u Americi, a kako je otkrio jednom postoji velika veza između njihovih poslova.

- Ne toliko posredno, koliko neposredno. Zamislite koliko je teško u ono vreme bilo biti glumica. To je i danas 80 odsto teži posao nego biti glumac, a u ono vreme je nju otac tukao da je oduči od pozorišta i nije uspeo. Meni kad god je teško, pomislim kroz šta je ona prošla i odmah prestanem da se žalim - ispričao je Đuričko za Jutarnji list.

Nikola Đuričko
foto: Stefan Stojanović

Ko je bila Tomanija?

Rođena je u Šabcu 16. februara 1914. godine, bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku.

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija.

Tomanija Đuričko
foto: Youtube Printscreen

Kada je počeo rat, prešla je u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

NIKOLA ĐURIČKO U CRNOJ ODORI SA MASKOM NA PLAŽI: Glumac u neprepoznatljivom izdanju pokazao da je ovladao NOVOM veštinom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track