DETE TREBA VOLETI BEZUSLOVNO, MORA DA ZNA DA JE VOLJENO: Mirjana Karanović u komadu koji otvara važna pitanja školstva i cenzure
Foto: ATA images

u susret premijeri

DETE TREBA VOLETI BEZUSLOVNO, MORA DA ZNA DA JE VOLJENO: Mirjana Karanović u komadu koji otvara važna pitanja školstva i cenzure

Kultura -

Predstava "Gidionov čvor" Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Jane Maričić, na Malu scenu "Predrag Pepi Laković" stiže u utorak, 20. februara, na dan kad je ovo pozorište i osnovano.

Reč je o duodrami američke spisateljice Džone Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure u školama. Kako se navodi u najavi, majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije ugovorenom informativnom sastanku, tri dana posle jednog tragičnog događaja.

Gidionov čvor, Mirjana Karanović, Jana Milosavljević, Jana Maričić
foto: ATA images

U nadmetanju dve snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, paralelno otvarajući pitanje univerzalnosti bola i probleme odrastanja mladih danas.

- Nemam decu, ali jednom sam bila dete. Imam male rođake, unuke, sestriće i bratance. Mislim da je najsigurnije mesto za dete porodica. Podrška porodice i bezuslovna ljubav. Mislim da roditelji danas greše ukoliko uslovljavaju detetovu ljubav bilo čime. Dete treba voleti bezuslovno, čak i kada ga kažnjavaš. Dete mora da zna da je voljeno iako je kažnjeno i da će ga roditelji zauvek voleti - rekla je Mirjana Karanović nakon konferencije za medije.

Miri je partnerka na sceni mlada koleginica Jana Milosavljević.

Gidionov čvor, Mirjana Karanović
foto: ATA images

- Pre nekoliko godina sam pročitala ovaj tekst i dugo sam želela da ga radim s nekim. Jednom sam režirala komad u kome sam igrala i to je iskustvo koje nikad više ne bih ponovila. Za ovaj tekst sam želela da imam rediteljku. Kako sam došla u BDP, upoznala sam divne mlade glumce, među kojima i Janu, u čiji talenat beskrajno verujem. Poželela sam da igramo tekst. Pitala sam upravu da li je moguće i onda se desio taj "Ribnikar". Naš tekst govori o jednom roditelju, majci koja je izgubila sina, i nastavnici koja je izgubila đaka. Komad je vrlo emotivan - objasnila je Mira i dodala:

- Agresivnost je prisutna na globalnom nivou. Bavimo se agrešivnošću na nivou ličnosti. Da li to kakva su deca potiče iz kuće ili je škola ta koja je više odgovorna za njihove vaspitavanje. To je tema koja nema veze sa jednom zemljom i obrazovnim sistemom. Roditelji očekuju da škola treba da preuzme odgovornost, a škola smatra da je porodica ta koja je odgovorna.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:01

GLUMCI BDP-a NA OKUPU: Ko je zakasnio, ko preležao koronu, a ko izbegao da da izjavu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track