SERIJA "SABLJA" SE NEĆE EMITOVATI ZA VIKEND: RTS izdao hitno saopštenje i objasnio o čemu je reč
Foto: RTS

ODLAŽE SE

SERIJA "SABLJA" SE NEĆE EMITOVATI ZA VIKEND: RTS izdao hitno saopštenje i objasnio o čemu je reč

Kultura -

Prve dve epizode dugoočekivane serije "Sablja" neće se emitovati za vikend kako je prethodno najavljeno.

U saopštenju koje je poslala Radio-televizija Srbije navodi se da je ovo ostvarenje privuklo pažnju jednog od najprestižnijih festivala, te će zbog poštovanja pravila emitovanje biti odloženo.

serija Sablja
foto: RTS

- Prvi zvanični trejler serije „Sablja“ privukao je veliku pažnju kako domaće, tako i svetske javnosti. Politički triler o atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića, posle prvih najava izazvao je veliko interesovanje evropskih televizijskih kuća, kao i najvećih svetskih filmskih distributera. Uz zainteresovanost evropskih Javnih servisa za emitovanje serije - stigao je još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom sveta.

serija Sablja
foto: This and That Productions

Jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da „Sablju“ i priču koja je te 2003. godine potresla Srbiju, ali i čitavu svetsku javnost, uvrsti u svoj program. Zato, poštujući pravila evropske i svetske filmske industrije, a u cilju promocije domaće kinematografije u svetu, serija "Sablja“ na RTS-u biće emitovana u novom terminu o čemu ćemo blagovremeno obavestiti gledaoce - navodi se u saopštenju.

Velika pažnja javnosti

serija Sablja, Dragan Mićanović, Tihana Lazović
foto: This and That Productions

Podsećamo, ovo ostvarenje privuklo je veliku pažnju javnosti, a Svetislav Basara je u svojoj emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji izneo je kritike na račun filmske ekipe.

- Pre romanopisaca, spremile su se filmadžije, pa su najavile seriju "Sablja". To je samo po sebi interesantno. Bojim se toga. Unapred sam napisao dve jako žestoke kritike. Video sam najavu, nisam ceo sinopsis, ali znam ga. Znači, tragičan događaj koji je obeležio ceo dosadašnji tok 21. veka i utisak da će još. Piše u toj rečenici, dok javnost ima utisak da zna ko su izvršioci tog zločina, mlada novinarka u usponu Nevena, ne znam ni ja, pokušava da nađe pravu istinu o atentatu. Zar vam to nije krajnje sumnjivo? - upitao je Basara.

Svetislav Basara
foto: Kurir TV

Takođe, u glavnim ulogama gledaćemo Dragana Mićanovića kao premijera Zorana Đinđića, Milicu Gojković kao novinarku Danicu Mandić, Ljubomira Bandovića kao policajca Borisa Rakića i Lazara Tasića kao Uroša Ristića-Malog. Feđa Štukan igra policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine (Gojković) majke maestralno je odigrala Jasna Đuričić.

Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

serija Sablja, Dragan Mićanović, Sergej Trifunović
foto: This and That Productions

U priči o ubistvu premijera i akciji “Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića-Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić)…

Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz Srbije i inostranstva - Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva…

serija Sablja
foto: Damir Dervišagić

Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije potpisuju RTS i "This and That Productions".

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:27

SVETISLAV BASARA: DAĆU SVE OD SEBE DA ZAKOPAM SERIJU SABLJA! Ako grešim, izviniću se pred kamerama RTS-a NA TRGU REPUBLIKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track