NA OVAJ NARODNJAK SE U KAFANI LOME ČAŠE, A NAPISAO GA VLADA DIVLJAN: Nakon nekoliko čašica rakije nastao hit koji svi obožavaju
Foto: Youtube screenshot

sećanje

NA OVAJ NARODNJAK SE U KAFANI LOME ČAŠE, A NAPISAO GA VLADA DIVLJAN: Nakon nekoliko čašica rakije nastao hit koji svi obožavaju

Kultura -

Pre devet godina napustio nas je Vlada Divljan, umetnik bez presedana i frontmen grupe Idoli.

Od njega, za sve nas, u amanet su ostali neki od najvećih hitova pop-rok muzike, kako iz perioda dok je osamdesetih godina stvarao pod novim talasom jugoslovenske muzičke scene.

Idol mnogih u Jugoslaviji

Vlada Divljan
foto: Vladimir Šporčić

Divljan se zainteresovao za muziku 1968. godine, nakon koncerta Draga Diklića u Tučepima, primorskom mestu gde je otišao na odmor sa porodicom. Po povratku u Beograd pitao je dvojicu prijatelja, Zdenka Kolara i Božu Jovanovića, da osnuju bend. Prvi instrument koji je svirao bila je mala mandolina, pošto je bio fan grupe Dubrovački trubaduri.

Prvi ozbiljan bend Divljan formira nakon mature 1976. godine i naziva ga Merlin, a preimenovan je u Zvuk ulice. Bend su činili Divljan (gitara, vokal), Zdenko Kolar (bas), Dragan Mitrić (klavijatura), Kokan Popović (bubanj) i Bora Atić (saksofon).

Krajem 1979. godine, Divljan, tada student, sreće svog druga iz srednje škole Srđana Šapera na zabavi. Šaper, student medicine i njegov prijatelj Nebojša Krstić su odlučili da osnuju bend Dečaci, pa se Divljan ponudio da bude bubnjar.

Preimenovani su u Idole 1. marta 1980. na prvoj probi gde je Divljan napisao pesmu "Retko te viđam sa devojkama", jednom od prvih pesama koja je imala gej konotaciju u Jugoslaviji.

Solo karijera

Kada su se Idoli razišli, Divljan je imao ideju da formira bend Hondini sinovi koji bi se sastojao od Branka Isakovića (bas gitara), Ivana Stančića Pika (bubnjevi) i Dragomira Mihajlovića Gagija (gitara), ali se odlučio da gradi solo karijeru.

Smrt

Povukao se sa scene u novembru 2014. godine zbog bolesti kada je bio najavljen njegov poslednji koncert. Preminuo je u kasnim večernjim satima oko 23 sata 4. marta 2015. godine u 57. godini od retkog oblika raka slepog creva i upale trbušne maramice iskomplikovanih dugo godina posledicama Kronove bolesti i Ulceroznog Kolitisa.

Kafanski hit

Jedna od najskupljih pesama u kafani svakako je hit "Ja je zovem da mi se vrati" koju je u filmu "Šest dana juna" iz 1985. godine otpevao Jahija Gračanlić.

Iako gotovo da nema osobe koja ne zna stihove ovog narodnjaka, malo je poznato da je tekst napisao Vlada Divljan i to nakon nekoliko čašica rakije.

Često se pesma pripisuje grupi "Idoli". Ova činjenica je na neki način istinita, s obzirom da je Vlada Divljan iz "Idola" radio muziku za film.

Pošto on nije bio spretan u pevanju numera narodnjačkog žanra, Vlada je pozvao kolegu Jahiju, koji je ovu pesmu izneo na mnogo bolji način.

Vlada Divljan je krajem 2012. godine u Zagrebu predavanje o komponovanju pop-rock pjesama, gde je ispričao i nekoliko zanimljivosti vezanih za snimanje ove pesme.

- Za film "Šest dana juna” napisao sam narodnjak "Ja je zovem meni da se vrati”. Kada sam komponovao pesmu nisam znao kako da je završim, pa sam uzeo flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u to patetično stanje neophodno da bi se napravio dobar narodnjak. I uspelo je... - govorio je Divljan.

Jahija je imao problema sa pamćenjem teksta. Tek kada bi zažmurio, mogao bi da otpeva pesmu na pravi način.

- Pesmu je na kraju otpevao zagrebački pevač Jahija Gračanlić. Odličan pevač narodnih pesama, mada je malo teže pamtio tekstove, pa smo imali problem na snimanju.

- Kada zatvori oči peva super, ali zaboravi tekst, a kada čita tekst sa papira ne peva kako treba... Ali smo na kraju ipak nekako uspeli da je snimimo...

Takođe, Divljan je tada dobio ideju da snimi gej narodnjak, ali kako je objasnio nikada nije pronašao osobu da tu pesmu otpeva.

- Taj Jahija imao je jednu smešnu uzrečicu kada se rukuje – "Prvo ručica, posle guzica". I onda mi je pala na pamet ideja da bi bilo zanimljivo da se napravi, govorim o 1984. godini, gej narodnjak, jer, rekoh sebi, sigurno i među ljubiteljima narodne muzike postoje ljubitelji istog pola, nemoguće da nije tako.

- Ideja mi je bila dovoljno apsurdna, jer je sva narodna muzika toliko mačo, pa sam napravio pesmu koja ide ovako: "Aj baš me briga što me kara nana, zaljubljen sam u svog jarana...” Prvo sam hteo da je sam snimim i otpevam, ali pošto ne znam da pevam kao narodnjak, ipak sam odlučio da nađem pravog pevača narodnih pesama, koji zna da peva kao pravi narodnjak, i želi da otpeva ovu pesmu. Nikada ga nisam pronašao...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track