VEK OD ROĐENJA MIODRAGA PETROVIĆA ČKALJE: Ostaće upamćen kao naš najveći komičar, a privatno je bio povučen i strog čovek
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Printscreen

kolege o velikom glumcu

VEK OD ROĐENJA MIODRAGA PETROVIĆA ČKALJE: Ostaće upamćen kao naš najveći komičar, a privatno je bio povučen i strog čovek

Kultura -

Na današnji dan pre jednog veka rođen je majstor komedije Miodrag Petrović Čkalja. U bivšoj Jugoslaviji imao je status pop ikone, a privatno bio je veoma povučen i živeo je skromno.

Radmila Savićević
foto: Printscreen/Youtube

Njegovu karijeru predodredile su tri činjenice: da je rođen 1. aprila 1924, u gradu Kruševcu (gde i Ljubinka Bobić, Radmila Savićević, Milan Puzić, Taško Načić, Đuza Stoiljković i Vojin Ćetković) i da ga je na samom početku prepoznao Radivoje Lola Đukić, u čijem je filmu "Jezero" 1950. imao svoj glumački debi.

Prva TV serija

Đukić će mu uz Aleksića dodeliti i glavnu ulogu u prvoj i jednoj od najpoznatijih TV serija "Servisna stanica", nastaloj kao televizijski izraz ljudi okupljenih oko radio-emisije "Veselo veče". Taj triling krunisaće saradnju ekranizacijom jedne od dve pozorišne predstave u kojoj je Čkalja glumio "Bog je umro uzalud" - 1969. godine. Ali na samom početku možda Čkaljino najbolje i najpoznatije delo "Zajednički stan" iz 1960, uz još jednog za njega jako bitnog partnera, glumca čiji značaj takođe nikad nije dovoljno valorizovan - Dragutina Dobričanina.

Miodrag Petrović Čkalja, serija Bolji život
foto: Printskrin

Zapravo, Čkalja, iako najpoznatiji domaći komičar, najčešće je briljirao u efektnim dramskim epizodama. Uz tandem sa Aleksićem, jednako je značajan i onaj s Pavlom Vuisićem, očitovan u "Kamiondžijama". Poslednja Čkaljina uloga bila je u "Boljem životu" krajem osamdesetih, kada se povukao, pred strahotom naredne dekade u kojoj se nije pronalazio. Poslednje kadrove s njim snimila je Gorica Popović.

Gorica Popović, Vanja Bulić
foto: Kurir televizija

- Jedini moj kontakt s njim je bio kad smo radili "Bolji život". Nosim najlepše uspomene s tog snimanja. On nije bio vedar, već smiren, zatvoren čovek i strog. Za mene lično je bio veliki dramski glumac, a ne samo komičar. Gledala sam ga u raznim filmovima, ali i u pozorištu - seća se Gorica.

Nešto slično o sebi govorio je i sam glumac.

- Komičar mora da bude ozbiljan, da iz njegove ozbiljnosti proizlazi smešno. On ne sme da se smeje svom humoru, jer onda publici nije smešno - izjavio je veliku umetnik.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

Svetislav Bule Goncić imao je priliku da radi s velikim kolegom:

- Igrao sam njegovog sina u prvim "Kamiondžijama". Voleli su me Paja (Pavle Vuisić) i Čkalja. To snimanje mi je draga uspomena.

Izložba u Kinoteci

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja Jugoslovenska kinoteka u svojim prostorijama u Uzun Mirkovoj 1 postavila je multimedijalnu izložbu "Pobeda osmeha", čiji je kustos Irina Kondić, a i novi broj Kinoteke posvećen je Čkalji. Miodrag Petrović preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu. Danas jedna ulica na Zvezdari nosi njegovo ime, a u rodnom Kruševcu mu je podignut spomenik.

Dani Čkalje u RTS klubu

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje u RTS klubu, zgrada Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske) od ponedeljka, 1. aprila, do srede, 3. aprila, od 13 do 15 časova organizuju se Dani Čkalje.

Jugoslovenska Kinoteka, Zlatni pečat, Jelisaveta Seka Sablić
foto: Nenad Kostić

Prvog dana o njegovom opusu na televiziji govoriće Jelisaveta Seka Sablić i i njegova unuka Jovana Petrović. Moderator razgovora je reditelj Marko Misirača. Drugog dana biće predstavljeno radijsko lice Miodraga Petrovića Čkalje. U razgovoru učestvuju: Vesna Perić, dramaturg i urednica Dramskog programa Radio Beograda.

Jovana Petrović
foto: Printscreen/Facebook

Treći dan, takođe u 13 časova, posvećen je dramskom opusu Miodraga Petrovića. Govoriće: dr Dragana Čolić Biljanovski, redovni profesor FDU, Saša Radojević, reditelj, filmski kritičar i urednik u Redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, i Marko Misirača, reditelj. Ulaz je slobodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track