"DRAGO MI JE ŠTO KURIR TELEVIZIJA I JA RASTEMO ZAJEDNO" Danijela Pantić o kvizu MOZAIK i tome zašto se žene ređe takmiče
Foto: Zorana Jevitć

intervju za tv ekran

"DRAGO MI JE ŠTO KURIR TELEVIZIJA I JA RASTEMO ZAJEDNO" Danijela Pantić o kvizu MOZAIK i tome zašto se žene ređe takmiče

Kultura -

Maštala je da postane filmski reditelj i čekajući zrelost koja joj je za to bila potrebna, voditeljka Danijela Pantić postala je televizijsko lice. Kvizovi su joj se lagano nametnuli kao značajno mesto pred kamerom, što je ostalo i do danas. Skoro pune četiri godine voditelj je "Mozaika" na Kurir televiziji, gde je od njenog osnivanja.

Danijela Pantić
foto: Zorana Jevtić

U međuvremenu, ostvarila je i svoje snove na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je završila doktorat, ali televizije se ne odriče. O tome kako se danas oseća pred kamerama, šta se promenilo u njenom kvizu, a šta u njoj samoj, Danijela govori za TV Ekran.

Vodite li "Mozaik" sa istim žarom kao pre skoro četiri godine, kada je krenula s radom Kurir televizija?

- Sad i sa većim! Izazov je biti na ekranu toliko dugo i biti uvek inspirativan, zabavan, zanimljiv... To je već ideja kako da pobedim sebe i da nađem način kako da sebi budem bolja danas nego što sam bila juče. Inspiriše me i konkurencija i rado pogledam druge kvizove i svoje koleginice. Uvek rado podelimo iskustva s kviza i lepo se ispričam sa Aleksandrom Gudelj, Milicom Gacin i Marijom Klibardom kada ih sretnem. Volim da ćaskam s takmičarima pre emisije i da njihove reči integrišem u najave, jer i njima je kviz deo svakodnevice, oni žive kviz.

Danijela Pantić
foto: Zorana Jevtić

Osećate li se posebno jer ste od početka na ovoj televiziji?

- Da, divno je videti kako zajedno rastemo ili, kako to kažu na Kuriru, jači smo. Menjali smo se svi, i kviz, i tim, i Kurir, i ja, naravno. Imamo cilj i veliki izazov, isto koliko i strast i želju da uspemo. Ali ono što put ka uspehu čini važnim nije sam cilj, već put do cilja.

Mora li svaka televizija da ima svoj kviz koji joj je u neku ruku zaštitni znak? U čemu leži popularnost ove forme?

- Očigledno je da kvizovi danas zauzimaju važan deo zabavnog programa, koliko su to serije za igrani program. I svi mi pratimo publiku koja voli kvizove i želi ih na ekranu. S druge strane, i svi mi koji vodimo kvizove postajemo prepoznatljivi po njima, ujedno i kvizovima dajemo deo sebe i svog života i postajemo njihova zaštitna lica. Na primer, i "TV Slagalica" je u početku imala nova, mlada i neafirmisana lica. Danas kvizove vode poznata lica, što pokazuje koliko su važan deo programa. Voditelji daju lični pečat kvizu i svoju energiju, ja volim da komunikacija bude spontana, ponekad napravim neki geg, šalu, zabavnu situaciju, a vidim i da gledaoci to žele.

Volite li vi da gledate kvizove?

- Da, veliki sam ljubitelj stalnog rasta, razvoja i učenja i rado se igram i učestvujem u kvizovima na mrežama.

Danijela Pantić
foto: Kurir televizija

Zbog čega biste budućim takmičarima preporučili da se prijave baš za "Mozaik"?

- Zato što je to najbolji i najbrži način da se zabave, provere svoje znanje i nauče nešto novo. Igre pokrivaju različite oblasti: od matematike, reči, geografije, istorije, biologije...

Zašto se žene ređe prijavljuju?

- To je odlično pitanje na koje sam i sama tražila odgovor. I obradujem se kada nam u kviz dođe takmičarka, jer ne dolaze često. Razlozi su razni, ali uglavnom se svode na stid, strah od neuspeha i strah da ne ispadnu smešne. Nedavno, kada sam se priključila na jedan vebinar za ženski koučing u jednom američkom centru, čula sam kako je žena koja vodi seminar 20 godina istraživala sličnu temu zašto su žene nesigurne u svoje znanje i u sebe. Barijere koje one danas imaju na skoro svim poljima, a koje muškarci uglavnom nemaju, zapravo su kulturološko pitanje koliko i pitanje dominacije muškog društva. Žene neće reći nešto ukoliko nisu 95 odsto sigurne u odgovor, za razliku više od 50 odsto muškaraca koji nemaju taj problem.

Danijela Pantić
foto: Zorana Jevtić

Mnoge takmičare poznajete godinama, jeste li se s nekima i sprijateljili?

- Da, mnogo je poznatih takmičara koji vole da ponovo oprobaju sreću u kvizu i obradujem se kada ih vidim. Ispričamo se svaki put pre snimanja, kao da smo se juče videli. Zanimljivosti danas brzo postaju viralne i možete ih videti na mrežama. Nedavno smo, umesto kovrdžavog bišona, dobili u odgovorima kovrdžavog pitona. Slatko sam se ismejala da su mi suze pošle na oči.

Otkud vaša ljubav prema televiziji?

- Komunikacija je moja velika ljubav koju biram kroz studije, sve poslove, naučne radove, koučing, knjige... Moja prva velika ljubav su film i filmska režija. Međutim, pošto nisam mogla da upišem FDU tako rano, televizija je bila alternativa. Naravno, planirala sam da jednog dana ipak upišem FDU i završim režiju, no televizija mi je ušla pod kožu i tek sam prošle godine završila svoju priču na FDU, kada sam doktorirala na odseku za teoriju dramskih umetnosti, medija i kulture. Eto kako privremena rešenja postanu trajna.

Kako vam danas, nakon toliko iskustva i saradnje s mnogim doajenima televizije, ona izgleda kao medij?

Danijela Pantić
foto: Zorana Jevtić

- Mnogo smo se promenili, i mi i naši mediji. Danas su svi mediji u mobilnom telefonu i gledaoci su ujedno i zvezde. Vidite kako su krenule društvene mreže, od influensera, makroinfluensera, na mini, a sada nano... Kod novih generacija mnogo su veći kriterijumi za program ili zabavu koju će gledati, jer im je sve dostupno. Rodili su se uz ekrane, medije, mreže i postali zvezde tih društvenih medija od prvog dana. Naravno, ne svojom voljom. Ali prihvatili su ih kao što smo mi prihvatili olovku i loptu za igru i rad. Ipak, s druge strane, kada je reč o voditeljima i poznatim licima, čini mi se kao da su kriterijumi toliko rastegljiv pojam da se često i izgube u emitovanju.

Televizija se onima koji nisu na njoj čini moćnom, a onima koji na njoj rade običnom. Jeste li vi svesni da to ipak nije obično radno mesto?

- Trebalo je vremena da to prihvatim. Oduvek mi je bilo drago i lepo da komuniciram s ljudima koji me prepoznaju na ulici. Sećam se, kada sam putovala po Srbiji snimajući serijal "Put pod noge", ljudi su mi se svuda javljali. U Prijepolju sam doslovno upoznala svaku osobu koju sam srela! Divni ljudi.

Smatrate li sebe neobičnom osobom, jer tako delujete kao neko ko se porodio kod kuće, vegan je?

Danijela Pantić
foto: Zorana Jevtić

- Dugo sam se pitala zašto se ne uklapam u prosek i dugo mi je to bio "teret". Sada mi je jasno da je to moja prednost i moj način života na koji imam potpuno pravo kao i svako drugi. S vremenom, a to je lepota godina koje prolaze i rada na sebi, prestanete da mislite šta će drugi reći ili misliti o vama i zapravo tek tada počinje pravi život - život sa svrhom. Nedavno sam slušala Džima Rona, motivacionog govornika i veoma uspešnog trenera za lični rast i razvoj, koji kaže da ne treba ići tamo gde ide 97 odsto ljudi, već treba naći svoj put, promeniti navike, govor, pravac...

Šta čini vaš savršen mozaik života?

- Moja porodica, mir i harmonija koju imam u sebi dok živim svoju svrhu i radim stvari koje volim, dok pišem i delim znanja koja imam.

Bonus video:

01:05

DANAS POČINJE MOZAIK NA KURIR TELEVIZIJI! Evo šta očekuje takmičare u novoj sezoni popularnog kviza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track