ZBIRKA DRAMA ALEKSANDRA JUGOVIĆA "ISTORIJA POGREŠNIH IDEJA"! Boškovićeva: Dostojan naslednik Sterije, Nušića i Dušana Kovačevića
Aleksandar Jugović, Foto: Privatna arhiva/Gradac

Izdavačka kuća "Gradac"

ZBIRKA DRAMA ALEKSANDRA JUGOVIĆA "ISTORIJA POGREŠNIH IDEJA"! Boškovićeva: Dostojan naslednik Sterije, Nušića i Dušana Kovačevića

Kultura -

Nova knjiga pisca Aleksandra Jugovića, zbirka drama "Istorija pogrešnih ideja", objavljena je u Izdavačkoj kući "Gradac" u Čačku, u biblioteci "Lađa".

Zbirku čine komedije koje su izvođene na scenama beogradskih pozorišta - Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog, Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i u drugim pozorištima.

Aleksandar Jugović
Aleksandar Jugovićfoto: Privatna arhiva

Teatrolog Dragana Bošković u pogovoru knjige, navodi da se Jugović, koji je prvenstveno romanopisac, "iznenadno u svom dramskom pisanju, pojavljuje kao vrstan komediograf".

- Ako se složimo da je srpska autentična dramaturgija najbolja u komediji (Trifković - Sterija - Nušić - Aleksandar Popović - Dušan Kovačević), Jugovićev komediografski ciklus štampan u ovoj knjizi je, onda, dostojan nastavak nacionalne dramske škole, koja varira istu temu - mapiranje i komičko izvrtanje mentalitetskih odlika naroda, koji, loveći u mutnom, promašuje sopstvenu sreću - navela je Boškovićeva.

Zbirka drama Aleksndra Jugovića
Zbirka drama Aleksndra Jugovićafoto: Gradac

Aleksandar Jugović, koji je rođen 1975. godine u Čačku, do sada je objavio tri zbirke pesama i deset romana - "DISharmonija", "Tri roga meseca", "Srpski u sto lekcija", "Montana", "Laureat", "Opsenari", "Mora", "Jeste i biće", "Usamljenik sa Rodrigesa" i "Slava živima".

Za roman "Opsenari" dobio je nagradu "Kočićevo pero", a dobitnik je i nagrade "Kočećeva knjiga" za celokupno stvaralaštvo.

Njegova proza prevođena je na ruski, grčki i makedonski jezik.

Kurir/Beta/Moravainfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track