NIKOLAJ JE OSTAVIO OVU KNJIGU SRBIMA DA BI OSTALI NA PUTU HRISTA I SVETOG SAVE: U Pančevu predstavljen "Vojlovički stoslov"
Foto: Damir Dervišagić

Novo izdanje

NIKOLAJ JE OSTAVIO OVU KNJIGU SRBIMA DA BI OSTALI NA PUTU HRISTA I SVETOG SAVE: U Pančevu predstavljen "Vojlovički stoslov"

Kultura -

Promocija novog izdanja knjige "Vojlovički stoslov", koje je pre nekoliko dana izašlo iz štampe, upriličena je na sabranju u slavu Boga i Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u Kulturnom centru Pančeva. Program je slavio lik i delo Svetog vladike Nikolaja, jednog od naših najistaknutijih misionara i govornika, kao i najupečatljivijih i najcenjenijih ličnosti srpske pravoslavne duhovnosti.

Vojlovički stoslov
foto: Damir Dervišagić

Domaćin skupa bila je Eparhija banatska, s blagoslovom episkopa banatskog vladike Nikanora i pod pokroviteljstvom manastira Vojlovica. Na početku je prisutne pozdravio iguman ovog manastira Teodor Vuković, koji je govorio o životu, delu i vrlinama Svetog vladike Nikolaja.

1 / 15 Foto: Damir Dervišagić

- Pored drugih svojih knjiga, u vreme zatočeništva u Vojlovici Sveti episkop žički Nikolaj je sastavio "Vojlovički stoslov". Ovo delo predstavlja svojevrsni program srpskog naroda koji mu je ostavio jedan od najdubljih poznavalaca njegovog duhovnog bića sa ciljem da Srbi ostanu narod Svetog Save i Hrista, veran istinitom smislu. U ovoj knjizi će čitalac moći da se upozna s konkretnom vladičinom zamišlju o načinu uređenja crkve i države, ali će, zahvaljujući i širini piščevih uvida, nesumnjivo uspeti da izvuče i upečatljivu, praktičnu pouku upućenu upravo njemu - rečeno je na promociji.

1 / 13 Foto: Damir Dervišagić

Sveti vladika Nikolaj ostavio je za sobom bogatu zbirku književnih dela, među kojima su i pesme koje nas uveravaju u lekovitost reči koje izviru iz dubine duše onoga je spoznao hrišćansku mudrost.

Vojlovički stoslov
foto: Damir Dervišagić

Učešće na ovom sabranju prihvatio je i naš veliki dramski umetnik Hadži Petar Božović. On je u odlomku iz monodrame "Tako je govorio Nikolaj" kazivao misli i stavove Nikolaja Velimirovića.

02:10

U Pančevu predstavljen Vojlovički stoslov

Ova monodrama premijeru je imala još 2006. godine, a nakon toga je mnogo puta igrana na svečanostima širom zemlje i regiona, a sada joj je dom na "Kolarcu".

Veče je takođe upotpunjeno kulturno-umetničkim programom u kome su nastupili Dečiji hor i Podmladak Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva pod dirigentskim rukovodstvom Borjane Stražmešterov i frulaš Aleksa Miletić.

Kurir.rs Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track