PREMINULA ČUVENA SPISATELJICA I DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE: Slavna književnica umrla u 92. godini
Foto: Chad Hipolito / PA Images / Profimedia

u 92. godini

PREMINULA ČUVENA SPISATELJICA I DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE: Slavna književnica umrla u 92. godini

Kultura -

Kanadska spisateljica kratkih priča i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Alis Monro, koja je više od 60 godina sagledavala svakodnevni život kroz prizmu kratke fikcije, umrla je u 92. godini u domu za stare u Ontariju. Bolovala je od demencije više od jedne decenije, navodi Gardijan.

Sintija Ozik nazvala je „kanadskim Čehovom“. Delo Alis Monro zasnovano je na oblicima i temama koje književni mejnstrim tradicionalno zanemaruje. Tek kasnije u životu, reputacija Monro je počela da raste, njene potcenjene priče o naizgled običnim ljudima u nedramatičnom malom gradu u Kanadi prikupile su niz međunarodnih nagrada koje su uključivale i Nobelovu nagradu za književnost 2013. godine.

Alis Monro
foto: Chad Hipolito / PA Images / Profimedia

Margaret Atvud ju je jednom nazvala „među glavnim piscima engleske fikcije našeg vremena“. Salman Ruždi ju je hvalio kao „majstora forme“, dok je Džonatan Franzen jednom napisao: "Monro je jedan od nekolicine pisaca, nekih živih, najviše mrtvih, koje imam na umu kada kažem da je fikcija moja religija".

( Kurir.rs / Telegraf / T.B. )

Bonus video:

06:33

MERITI POZLILO I SRUŠILA SE, HITNA SAMO UPUTILA NA DOM ZDRAVLJA Zejnula čija je supruga preminula: Izgubljeno je dragoceno vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track