KROACIJA REKORDS PLAĆA VIŠE OD 100.000 EVRA ODŠTETE POZNATOM DIZAJNERU: Izgubili sudski spor zbog omota DUGMETA, JOSIPE i NEDE
Foto: Profimedia, Damir Dervišagić, ATAIMAGES, Shutterstock

autorksa prava

KROACIJA REKORDS PLAĆA VIŠE OD 100.000 EVRA ODŠTETE POZNATOM DIZAJNERU: Izgubili sudski spor zbog omota DUGMETA, JOSIPE i NEDE

Kultura -

Jugoslovenski dizajner Mirko Ilić dobio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu spor protiv "Kroacija rekordsa" jer su godinama neovlašćeno koristili njegova autorska dela na omotima za ploče najvećih muzičkih zvezda, piše Imperijal.net.

Mirko Ilić
foto: Screenshot HRT

Spor je počeo 2013. i, nakon više od deceniju, sudija je doneo odluku kojom je naloženo izdavačkoj kući da isplati tužitelju iznos od 97.800 evra zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, koje teku od 14. februara 2013. pa do isplate, u roku osam dana. "Kroacija rekordsu" naloženo je da na ime naknade neimovinske štete zbog povrede moralnih prava autora isplati Iliću i iznos od 1.500 evra, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, od dana podnošenja tužbe.

U konkretnom slučaju radilo se o ukupno 49 autorskih dela tužitelja - dizajna i ilustracija sadržanih na omotima gramofonskih ploča izrađenih za "Jugoton", a koje je kasnije "Kroacija rekords" iskoristio za omote CD-ova i DVD-ova, odnosno ukupno 145 autorskih dela dizajna i ilustracija. Tužbom je Mirko uspeo na prvostepenom sudu da dokaže kako je izvršena povreda korišćenjem istih logoa za omote nosača zvuka objavljenih putem internet platformi na digitalnim platformama Amazon, Spotifaj i Epl mjuzik. Tokom postupka stigla je i izjava Željka Bjelogradeca, prvog čoveka izdavačke kuće, koji je tvrdio kako u njegovoj firmi nema pisani dokaz niti ugovor sa Mirkom Ilićem.

Mišo Kovač
foto: Printscreen/Youtube

U ovom slučaju radilo se, između ostalog, i o omotima pevača Miše Kovača, Kiće Slabinca, Josipe Lisac, Nede Ukraden, Novi fosila, Filma, Leb i sola, Parnog valjka, Bijelog dugmeta, Srebrnih krila i drugih.

Gordana Zdravković, Toma Zdravković
foto: Kurir TV, Printscreen/YouTube

Podsetimo, ovo nije jedini spor koji je jedna od najvećih izdavačkih kuća u regionu izgubila u poslednje vreme. Pre nekoliko meseci udovica Tome Zdravkovića uspela je da sruši Jutjub kanal "Jugotona" (povezana firma sa "Kroacija rekordsom") jer joj nisu isplaćivali autorska prava za pokojnog supruga, a takođe su i neovlašćeno objavljivali njegove pesme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track