PRE POLA VEKA IZGOVORIO "ČIKO, ČIKO JE L SAV OVAJ LEBAC TVOJ" Evo ko je sve pored Žarka Jokanovića počeo karijeru kao DETE
Foto: Fb I Printskrin

tema tv ekrana

PRE POLA VEKA IZGOVORIO "ČIKO, ČIKO JE L SAV OVAJ LEBAC TVOJ" Evo ko je sve pored Žarka Jokanovića počeo karijeru kao DETE

Kultura -

Deca često umeju da naslute svoj budući poziv i to nije tako redak slučaj, ali je možda najčešći među umetnicima. Dar koji su mnogi od naših čuvenih glumaca dobili još po rođenju našao je put do publike kada su bili sasvim mali. Ali pred kamerom su se neretko nalazili i pisci i reditelji...

Žarko Jokanović, Užička Republika
foto: Printskrin

Scenarista Žarko Jokanović verovatno nije ni slutio koliko će se decenija citirati njegova replika "Čiko, čiko, je l' sav ovaj lebac tvoj" iz filma "Užička republika". Imao je tek nešto više od šest godina kada je sa majkom otišao na kasting za statistu u ovom ostvarenju, a snimanje je završio sa 12 scena. Njegova uloga se pamti, a on je ipak izabrao da piše za druge.

Slavko Štimac
foto: Printskrin

Glumac Slavko Štimac na filmu se prvi put pojavio sa 12 godina. Reč je o ostvarenju "Vuk samotnjak", a samo godinu dana kasnije dobio je i sledeći zadatak u filmu "Salaš u Malom Ritu". Zanimljivo je da je tu svoj filmski debi imao i Svetislav Bule Goncić. Njih dvojica su u ovom delu, ovenčanom brojnim nagradama, igrali dečake koji se kriju od Nemaca.

Neda Arnerić
foto: Screenshot

Jedna od, kako su je mnogi nazivali, najlepših glumica ondašnje Jugoslavije, Neda Arnerić, nije krila kako je žalila jer nije imala detinjstvo kao njeni vršnjaci. Sa deset godina počela je da pohađa časove glume u grupi Bate Miladinovića i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda, a sa 13 je snimila svoj prvi film "San" i postala prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji.

Mirjana Joković
foto: Printscreen/Youtube

Mada od 1997. živi i radi u Americi, glumica Mirjana Joković imala je 12 godina kada se pojavila u filmu "Poslednja trka". Nakon te role nizale su se i druge sjajne u filmovima "Podzemlje", "Stršljen", "Vukovar, jedna priča", "Kamiondžije opet voze", ali i u serijama "Zaboravljeni", "Sivi dom"... preko stranih ostvarenja, sve do najnovije role u seriji "Poziv".

Ivana Mihić
foto: Printscreen/Instagram

Ivana Mihić je imala samo devet godina kada je oživela devojčicu Ivu u "Srećnoj porodici", a zanimljivo je da je ova uloga pisana specijalno za nju. Roditelje su joj igrali njeni pravi tata i mama Gordan Mihić i Vera Čukić, a ubrzo potom dobila je i rolu u filmu "Varljivo leto '68". Međutim, retko ko zna da je Ivana učestvovala i u snimanju serijala "Obraz uz obraz", u kojem je njena majka Vera sa horom škole "Drinka Pavlović" izvodila jednu divnu pesmu za decu.

- Sećam se kako mi je Dragan Nikolić kao pravi džentlmen jednoj dami poljubio ruku. I Milena i Dragan bili su naši prijatelji - istakla je Ivana za TV Ekran. (nastaviće se)

Bonus video:

00:36

Među prisutnima je bila glumica Anica Dobra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track