Najnovije vesti

OVO ĆE PROMENITI JUTRO: Sve što smo znali o kafi je pogrešno!
Foto: Thinkstock

Istraživanje

OVO ĆE PROMENITI JUTRO: Sve što smo znali o kafi je pogrešno!

Pop kultura
Istraživači su otkrili da se kofein razvio odvojeno u kafi, čaju i čokoladi budući da se nalazi u različitim genima, te različitim delovima genoma biljaka

Naučnici koji su analizirali DNK kafe ustanovili su da ono što ljudi vole u njoj, a to je kofein, je zapravo genetski hir, te da nema nikakve veze za kofeinom u čokoladi ili čaju.

"To je slučajnost zamrznuta u prostoru, najverovatnije pod uticajem prirodne selekcije", izjavio je evolutivni biolog Viktor Albert sa Bafalo Univerziteta.

On i 60 njegovih kolega iz celog sveta mapirali su gene kafe sa Jave. Rezultati ove analize objavljeni su u četvrtak u časopisu Science.

Istraživači su otkrili da se kofein razvio odvojeno u kafi, čaju i čokoladi budući da se nalazi u različitim genima, te različitim delovima genoma biljaka.

"Kada je jednom kafa mutirala i dobila kofein, ne samo u zrnu, već i u lišću, u kojem je on još više prisutan, ispalo je da je to odlično za biljku", kazao je Albert, objasnivši da bube ne napadaju lišće kafe jer ne vole kofein, za razliku od insekata oprašivača, poput pčela, koji ga obožavaju.

"Zato se oprašivači vraćaju po 'repete', baš kao i mi koji volimo kafu", naveo je američki naučnik, priznajući da se ujutru ne budi bez velike šolje mirisnog crnog napitka.

"Ne bih bio u stanju da obavim sav ovaj fantastičan rad o kafi da nema kafe", zaključio je on. Rezultati istraživanje će biti predstavljeni iduće sedmice na 25. Medjunarodnoj konferenciji o nauci kafe u Kolumbiji.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...