ISKRENA ISPOVEST DŽIBONIJA: Na početku karijere prehranjivala me je supruga, a ja sam se stideo toga
Foto: Damir Devišagić

O životu

ISKRENA ISPOVEST DŽIBONIJA: Na početku karijere prehranjivala me je supruga, a ja sam se stideo toga

Pop kultura -

Na početku karijere nisam dovoljno zarađivao pa me prehranjivala supruga Sanja, koja je zarađivala tek nekoliko desetina maraka. Stideo sam se toga, rekao je Zlatan Stipišić Džiboni (47).

Pevač tvrdi da ga kolege često mole da im pokloni pesme koje napiše, a koje on ne želi da peva. Džiboni to odbija, a i danas se rado seća kako je izgubio ogromnu lovu zbog pokojnog prijatelja Dina Dvornika.- Napisao sam mu pesmu ‘Zašto praviš slona od mene’, ali kako sam tad bio okoreli metalac, nisam želeo da se potpišem na te stihove. Rekao sam Dinu da će me se ekipa s kojom sam se družio odreći potpišem li takav plesni pesmuljak pa je umesto mog imena stajalo ime našeg prijatelja Gorana Kralja - kaže Splićanin. Zbog toga je Kralj nekoliko godina dobijao tantijeme od pesme koja je postala hit regiona.

Printskrin
Printskrin

Kad ne komponuje i ne peva, Džiboni je u polju iznad Makarske.- Mrzim da idem u teretanu jer tamo sve smrdi po pazusima i nogama. Otišao sam u selo iznad Makarske i uhvatio sam se motike. Prve godine sam posadio krompir i rodio je kao nikad. Imao sam rod od čak 65 kila - pohvalio se muzičar, koji osim krompira uzgaja paprike i limune. Liniju je umesto na spravama za vežbanje istesao u polju, a seljaci su mu ponudili frezu umesto obične motike.Sreća da se album nije prodavao- Meštani su me viđali kako dolazim u polje oko podneva umesto u zoru. Nije im trebalo dugo da shvate kako nemam pojma šta radim - rekao je muzičar. Pevač je pre tri godine snimio album “20th Century Man”. Sve pesme napisao je na engleskom jeziku, a u njima je najviše pisao o sebi.- Hvala Bogu da se taj album nije prodavao, pa ljudi nisu ni shvatili koliko sam toga lošeg ispričao o sebi - kaže kompozitor. U svojim pesmama najčešće piše o ljubavi, zbog čega na njegove koncerte uglavnom dolaze žene.- Moja starija sestra Mirjam dopuštala mi je kao klincu da prisluškujem nju i prijateljice dok jedna drugoj poveravaju tajne. Tako sam celo detinjstvo prisluškivao i pokušavao da razumem žene. Sad mi je valjda to došlo na naplatu. A voleo sam i da odlazim kod kumova na Hvar jer su imali brod na kome sam satima sedeo i gledao kako pada kiša - rekao je pevač.

Žena mu kritikuje pesme Dodao je da je to razlog zbog kog piše neobične stihove poput onih u pesmi 'Libar' u kojoj peva o pčeli u žlici čaja. Od oca Ljube Stipišića Delmate nasledio je ljubav prema muzici. Razlikuju se po tome što je otac retko svoju muziku davao pevačevoj majci na slušanje, a Zlatanova supruga kritikuje pesme.- Ponekad pišem o njoj, o našem odnosu. Sanja mi to dopušta jer zna da ću dobro da zakamufliram neke stvari. Pisao sam i o razvodu, ali su inspirisane bliskim ljudima s kojima sam proživljavao njihova iskustva - zaključio je Džiboni.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track