MARKO NIKOLIĆ JE BIO U OTETOM AVIONU, A PILOTU SU  STAVILI NOŽ POD GRLO: Posle 3 decenije glumac je seo sa čovekom koji ga je držao kao TAOCA i pokazao svoju veličinu (VIDEO)
Foto: Damir Dervišagić

ODLAZAK VELIKANA

MARKO NIKOLIĆ JE BIO U OTETOM AVIONU, A PILOTU SU STAVILI NOŽ POD GRLO: Posle 3 decenije glumac je seo sa čovekom koji ga je držao kao TAOCA i pokazao svoju veličinu (VIDEO)

Pop kultura -

Marko Nikolić preminuo je u 73. godini, a koliko je veliki čovek bio govori i priča kako je oprostio otičaru.

Pre 37 godina Marko Nikolić bio je žrtva kriminalaca koji si su oteli JAT-ov "boing 727-200" koji je iz Titograda poleteo za Beograd. Tokom leta 2014. velikan glumišta pokazao je svoju veličinu tokom razgovora sa jednim od otmičara koji su 20 časova držali kao taoce 98 putnika i osam članova posade.

Avion kojim je putovao Giga Moravac otet je 26. septembra 1981. godine.

- Otmičari su ušli u Podgorici u avion. Trojica su se prikazala. Jedan je bio potpuno nevin, jer je poznavao otmičara i rekao mu je da hoće da putuje sa njim avionom. Otmičar ga je molio da to ne uradi, ali nije mogao da mu kaže da ima plan da otme avion - pričao je Nikolić u emisiji TV lica na RTS-u.

Otmičari su pilotu stavili nož pod grlo, i naredili putnicima iz prvih pet redova da sednu pozadi.

- Pošto su putnici iz prvih redova otišli pozadi, tako je ispalo da sam ja sad u prvom redu, što nije bilo prijatno nimalo. Taj osećaj da si otet... a kako si otet kad sediš mirno, nije ti ništa, niko te nije bio, dirao. Otmičari su pilotu stavili nož pod grlo, i naredili putnicima iz prvih pet redova da sednu pozadi - prisećao se Giga Moravac.

Pored Nikolića, među putnicima bili su i poznati glumci Žarko Laušević, Mihailo - Miša Janketić i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Upravo njih dvojica odigrali su ključnu ulogu u "samospasavanju" putnika na aerodromu u Larnaki na Kipru.

"Boing 727-200" oteo je Borivoje Jelić. Tokom leta 2014. godine Marko Nikolić se susreo sa čovekom koji ga je držao kao taoca 20 časova.

Susret je organizovala ekipa emisije "Dosije".

- Dobar dan, ja sam Bora Jelić. Baš mi je drago što smo se sreli, da malo popričamo - pozdravio je Borivoje Marka, koji mu je odmah odgovorio:

- A ti si Bora Jelić? Sedi. Pa znaš šta, pravo da ti kažem, meni sad jeste drago, ali onda kada smo se sreli, nije mi bilo baš najdraže - istakao je Nikolić.

- Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome - naveo je potom Borivoje.

- Znam - rekao je Marko i nastavio:

- Međutim, ja se nisam uplašio posle toga. Ja sam nastavio da letim, a neki su potpuno odustali od letova. Imali su veliki strah - zaključio je glumac.

Marko Nikolić preminuo je u 73. godini života i za sobom ostavio umetnička dela koja će živeti i nakon njega.

Kurir.rs/Foto Pritnscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track