Najnovije vesti

POČEO SOFEST! PURIŠI ĐORĐEVIĆU NAGRADA: Milena Dravić će živeti kroz film!
Foto: Željko Sinobad

svečano i emotivno

POČEO SOFEST! PURIŠI ĐORĐEVIĆU NAGRADA: Milena Dravić će živeti kroz film!

Pop kultura

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, u Sopotu je u utorak počeo 48. filmski festival Sofest i tom prilikom je reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Priznanje je Đorđeviću uručio sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, koji je istakao da je on "ikona naše kinematografije i da će od njega biti još mnogo toga".

foto: Željko Sinobad

"Divno izgledate odavde. Imam 95 godina, a znate li zašto? Zato što sam rođen na selu i nikad nisam jeo voće. Naravno da sam pušio i na filmu radim 70 godina", rekao je Đorđević. Priznao je da se ne seća naslova svih svojih filmova, jer su neki bili jako loši.

"S Milenom Dravić sam snimio 11 filmova i poslednje tri godine ona i ja smo imali scenario za film u kom bi igrala glavnu ulogu, međutim, filmske kuće nisu imale sluha za taj scenario i ona je preminula", rekao je Đorđević.

foto: Dragan Kadić

On je predložio organizatorima Sofesta da neki od filmova koje je snimio s Milenom Dravić budu prikazani u Sopotu. "Onda će Sofest ponovo imati susret s našom Milenom Dravić kao da je živa", kazao je Đorđević.

foto: Željko Sinobad

Festival je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević. "Sopot je danas prestonica kulture u našoj zemlji i mesto na kome se odvija program za dušu svakog čoveka. Zahvaljujući filmskom festivalu, naš neveliki grad i pitomi Kosmaj zavolele su i trajno mu ostale verne hiljade ljudi iz svih krajeva naše zemlje i van njenih granica. Najveći umetnici su brzo postajali naši drugari i prijatelji, koji su se uvek vraćali ovde, a mnogi od njih su i danas naše komšije", istakao je Milosavljević.

foto: Željko Sinobad

Svečanom otvaranju prethodio je defile filmskih ekipa u fijakerima, a u muzičkom delu Big bend RTS izveo je poznate melodije iz filmova i TV serija. Nastupili su i grupa Kal i KUD Kosmaj iz Sopota. Pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", do 6. jula u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, a o nagradama će odlučivati žiri u kom su filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

foto: Željko Sinobad

U Centru za kulturu Sopota postavljena je izložba plakata filmova Puriše Đorđevića, o čijem stvaralaštvu će se govoriti na panelu 5. jula. Festival će 6. jula zatvoriti "Delirijum tremens" Gorana Markovića.

foto: Željko Sinobad

Kurir.rs / Tanjug / Foto: Željko Sinobad

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...