Filmski festival u puli

ZA SRBE JE GOTOVINA ZLOČINAC, A ZA HRVATE HEROJ: Konačno pred medijima akteri filma GENERAL! Evo šta kažu! (KURIR TV)

Pop kultura -

Pulski filmski festival počinje večeras ratnom dramom "General" Antuna Vrdoljaka o životu i karijeri penzionisanog generala Ante Gotovine, koji je za učešće u vojnoj akciji "Oluja" svojevremeno osuđen u Hagu na 24 godine zatvora, ali je drugostepenom presudom proglašen nevinim i danas uživa poštovanje hrvatskih državnih zvaničnika i najšire javnosti.

"General" je prvi od ukupno osam nacionalnih produkcija u takmičarskom programu Hrvatski film na 66. PFF, koji će biti prikazani u Areni, dok će šest manjinskih koprodukcija publika videti u Istarskom narodnom kazalištu.

Na prvoj konferenciji za medije obratila se ekipa filma. Antun Vrdoljak, redatelj filma, dobitnik Zlatnih Arena, rekao je da je navikao da njegove filmove prate ili afere ili se pokaže da je film jako dobar.

"Generala' najradije ne bih dao nigde drugde, nego na prikazivanje u Arenu. Kad se Goranov lik pojavi na velikom platnu, to je dovoljno", izjavio je dodavši kako njegove filmove uvek rade dobri glumci.

foto: Profimedia

Goran Višnjić izjavio je da je uloga generala Ante Gotovine bila vrlo kompleksna.

"Ideja za film rodila se dok je Gotovina bio u Hagu. Sreli smo se jednom na kratko i razgovarali", otkio je glumac.

foto: Printscreen Kurir TV

Film "General" počinje scenama od 8. maja 2005. godine, kada su svetski mediji izvestili da je haški optuženik za ratne zločine hrvatski general Ante Gotovina uhapšen na Kanarskim otocima. Radnja se potom vraća na njegov životni put, šokantnu pogibiju majke, te pristupanje francuskoj Legiji stranaca sa navršenih 18 godina… U jednoj akciji Gotovina je teško ranjen, a nakon toga otputovao kao vojni instruktor u Južnu Ameriku, gde se oženio Himenom u Kolumbiji. Slučajno je 1991. godine saznao da je u Hrvatskoj rat. Vratio se u Hrvatsku i priključio Hrvatskoj vojsci, napredujući u vojnoj karijeri od brigadira do generala i zapovednika velikih vojnih operacija, poput "Oluje", kojom se filmska priča 87-godišnjeg Vrdoljaka o Gotovini i završava.

foto: Pritnscreen/Instagram

U filmu igraju i Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak… Gotovinu u najmlađim danima igra Višnjićev sin i Vrdoljakov unuk Vigo Višnjić, a lik budućeg generala u mladosti tumači Nikola Baće.

Kurir/ Foto: Printscreen Kurir TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track