SUKOB U JDP: Jagoš Marković izbacio Voju Brajovića i ulogu dao Lanetu Gutoviću!
Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Svađa: REDITELJ ZAMENIO GLAVNOG GLUMCA U „ŠOPALOVIĆIMA"

SUKOB U JDP: Jagoš Marković izbacio Voju Brajovića i ulogu dao Lanetu Gutoviću!

Pop kultura -

Pukla tikva: Marković rešio da otkači Brajovića posle njegovog intervjua, u kome je kritikovao rediteljski koncept u predstavi Ljubomira Simovića

Reditelj Jagoš Marković nakon svađe i rasprave s Vojom Brajovićem odlučio je da ga zameni drugim glumcem u novoj predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, saznaje Kurir.

Ulogu Vasilija Šopalovića od marta na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta tumačiće Milan Lane Gutović. Brajović navodno nije bio prva želja Markovića za glavnu ulogu, već pozorišta, a do prekida saradnje došlo je navodno zbog Vojinog intervjua. On je u spornoj izjavi kritikovao Markovićev rediteljski koncept i posebno naglasio da je i dalje neizvesno da li će igrati u „Šopalovićima“.

- Ono što želim da istaknem iznad svega jeste Ljuba Simović, koji je napisao ovaj komad. On je vrlo važan. Odstupajući od Ljube Simovića, smatrajući da kažeš nešto za čim tvoje srce žudi... Mislim da meni tu nije mesto - kazao je Voja nedavno i dodao da bi u čast velikog Simovića trebalo da se govore njegova poezija i delovi ovog komada na javnim mestima.

foto: Printscreen

- Taj tekst predstavlja antologiju odbrane naše profesije, odbrane te misije koju može da ima pozorište, a ne nailazi na razumevanje. Strašno je kada imate misionara koji ne uspe, koji svoju misiju ne ostvari ili ode s ovoga sveta misleći da je nije ostvario, a u stvari je i te kako ostavio traga - izjavio je Brajović i dodao da je to slučaj s Lorkom.

Voja Brajović nije želeo da komentariše zašto je izašao iz podele, kao ni Jagoš Marković, pa ostaje nejasno da li je odluka o rastanku bila zajednička, proizvod svađe, iz umetničkih ili nekih drugih razloga.

U novoj verziji „Šopalovića“, pored Laneta, igraju Anita Mančić, Nenad Jezdić, Olga Odanović, Marko Janketić, Ljubomir Bandović, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Jovana Belović, Milica Sužnjević i Sanja Marković.

Drama Ljubomira Simovića prvi put je izvedena 10. oktobra 1985. godine, u režiji Dejana Mijača, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstava u kojoj su, između ostalih, igrali Miša Janketić, Miloš Žutić, Đurđija Cvetić, Branka Petrić, Jasmina Ranković, Ljiljana Međeši, Milan Gutović, Gojko Šantić dobila je nekoliko nagrada na Sterijinom pozorju 1986. godine (najbolji savremeni dramski tekst, najbolja predstava, najbolja režija...).

Povratak u velikom stilu

Gutović u JDP posle 25 godina

Milan Lane Gutović imaće nešto više od mesec dana da spremi svoju ulogu. On se novim angažmanom vraća posle više od dve decenija u pozorište, u koje je svojevremeno kao mladi glumac primljen u sezoni 1968/1969. godine kao jedna od čuvenih „Bojanovih beba“ (Bojana Stupice), zajedno sa kolegama sa klase. Gutović je bio deo i prve postavke „Šopalovića“ kada je tumačio lik Filipa Trnavca.

(Ljubomir Radanov / Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track