NA FOTOSOFIJI SE UČI OD NAJBOLJIH! Modni dan uz PROFESIONALCE mladim fotografima vredi ZLATA! LEPO, TEŠKO A SAVRŠENO!
Foto: Ivanovski Krume

Besplatni seminar

NA FOTOSOFIJI SE UČI OD NAJBOLJIH! Modni dan uz PROFESIONALCE mladim fotografima vredi ZLATA! LEPO, TEŠKO A SAVRŠENO!

Pop kultura -

Život profesionalnog fotografa sa sobom nosi mnogo lepih izazova, ali zahteva i mnogo truda, neprekidnog usavršavanja, kao i predanost poslu. A kako to izgleda u stvarnosti imali su prilike u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti iskusiti polaznici 15. Fotosofije, besplatnog seminara pod umetničkim vođstvom Damira Hojke, koji se početkom juna održao u Zagrebu.

foto: Gregor Podvinski

"Fashion day je mojim polaznicima uvek omiljen jer retki imaju iskustvo da snimaju modne fotografije s profesionalnim timom. Ponosan sam što su se u proteklih 14 godina mnoge fotografske nade nakon modnih snimanja na Fotosofiji ozbiljnije počele baviti tim pravcem, a neki od njih, poput Franje Matkovića i Jelene Balić, u samom su vrhu hrvatske modne fotografije. Nadam se da je i u ovoj generaciji neko čiji talent tek treba da bude otkriven i podstaknut ga da se razvije", rekao je Hojka, koji je za 15-godišnjicu u seminara vođstvo kroz Fashion day radionicu prepustio Matei Smolčić Senčar, jednoj od najuspešnijih hrvatskih fotografa koja se etablirala u modnoj, portretnoj i art fotografiji.

foto: Gregor Podvinski

"Uživala sam radeći s kreativnim i talentovanim fotografima. Nadam se da je osećaj uzajaman. Drago mi je što sam im mogla preneti svoja iskustva i pomoći na snimanju koje je, priznajem, za njih dosta stresno zbog tempa kojim se radi. Ali s druge strane, ovaj tempo ima i svojih prednosti jer se u takvim okolnostima najbolje nauče kako brzo razmišljati i raditi s opremom i modelima. Ako žele da postanu profesionalni fotografi Fotosofia će im biti odlična odskočna daska i ja im u tome želim puno uspeha", rekla je Matea Smolčić Senčar.

foto: Gregor Podvinski

Nakon deset godina, na Fotosofiju se vratio i Denis Butorac, nekadašnji Hojkin seminarista, a danas njegov asistent i jedan od najtalentovanijih mladih fotografa.

foto: Gregor Podvinski

"Nakon Fotosofije upisao sam studije na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, a odnedavno sam magistar fotografije. Osim zadovoljstva i hobija, fotografija mi je postala i posao. Fotosofia mi je u sećanju kao jedno divno životno iskustvo koje zaista vredi iskusiti. Hojka često kaže kako nakon seminara, Fotosofia ne završava nego tek počinje. Imajući to na umu, bila mi je čast učestovati i kao asistent, odnosno voditelj grupe seminarista koja je snimala modne fotografije. S obzirom na to da sam i radio na istom zadatku, sećam se sam koliko je važna podrška i pomoć u radu pod pritiskom gde treba snimiti fotografije dostojne modnog magazina. Drago mi je što je snimanje prošlo uspešno, a rekao bih da su seminaristi 15. generacije u odnosu na onu moju, puno opuštenije ispunili sve ono što se od njih očekivalo", rekao je Denis Butorac.

foto: Gregor Podvinski

Modeli su nosili kolekcije diplomanata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta - Ines Bašić, Jelene Geštakovski i Matee Ribičić koje su nastale pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić. Ovogodišnji Fashion Team činili su modeli Anamarija Alebić iz agencije Conor komunikacije, te Matea Lalić i Natali Vučetić iz Relatum Model Managementa. Za make up su zaslužne Ena Čavlović, Iva Grgurić i Ivana Lončar, a o frizurama su brinule Isabel Prpić i Sanja Perić.

O kolekcijama

Jelena Geštakovski Koncept kolekcije bazira se na modnim trendovima u Hrvatskoj 80-ih, glavni akter je moja mama, čiji je mladenački život i odevanje bila inspiracija za ovu kolekciju.

Ines Bašić Cilj mi je ovom kolekcijom u osobi koja nosi moje modele probuditi osećaj zaigranosti, ekscentričnosti i podstaknuti neki novi doživljaj samog sebe, a da se pri tom osoba upravo zbog te odeće oseća slobodno, snažno i drugačije od drugih.

Matea Ribičić Koncept moje kolekcije bazira se na savremenoj sportskoj odeći i modnim siluetama 50-ih godina, čijim kombinovanjem nastaju hibridni oblici koji za cilj imaju promovisanje aktivnog načina života te prikazivanje sporta kroz modu, koji iako sam po sebi "grub" može isto tako biti suptilan i elegantan.

1 / 12 Foto: Goran Jakuš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track