LEGENDA SE NE PREDAJE: Bob Dilan (78) objavio prvi originalni album u poslednjih osam godina
Foto: Profimedia

LEGENDA SE NE PREDAJE: Bob Dilan (78) objavio prvi originalni album u poslednjih osam godina

Pop kultura -

U 39. studijskom albumu, koji je izašao 58 godina posle njegovog prvog albuma, nalazi se i 17-ominutna balada o smrti Džona Kenedija i omaž američkom bluz pevaču Džimiju Ridu

NJUJORK - Legendarni američki rok muzičar Bob Dilan objavio je danas svoj prvi album u poslednjih osam godina sa originalnim pesmama, nazvan "Rough and rowdy ways".

U tom 39. studijskom albumu, koji je izašao 58 godina posle njegovog prvog albuma, nalazi se i 17-ominutna balada o smrti Džona Kenedija i omaž američkom bluz pevaču Džimiju Ridu.

Dilan (78) izdao je poslednji album "Tempest" 2012. godine.

U novom delu se mešaju zvuci bluza, roka i folka sa rečima koje osciliraju između crnog humora i nostalgičnih sećanja na fantome prošlosti.

Pesma "Murder Most Foul" o ubistvu Džona Kenedija više liči na poemu koju Dilan polako izgovara u pratnji klavira, udaraljki i violončela, nego na klasičnu pesmu sa stihovima i refrenom.

Dilan nakon poeme i dalje uz muzičku pratnju govori o 22. novembru 1963. godine, danu kada je ubijen Kenedi. Od kako je ta numera objavljena u martu popela se na vrh top liste Bilborda.

U poemi od 17 minuta takodje govori o razvoju američke kontrakulture iz 1960-ih i podseća na brojne umetnike iz tog vremena, na Iglse, Čarlija Parkera, Stivija Niksa, Vudstok i Bitlse.

On takodje govori o rasnom masakru 1921. u Tulsi u Oklahomi kada je ubijeno oko 300 crnaca. Kao angažovani pevač često je govorio o policijskoj brutalnosti i rasiszmu u svojim najpoznatijim numerama iz 1960-ih i 1970-ih kao što su "Hurricane".

U šestominutnoj numeri "False Prophet" u drugom delu albuma, muzičar koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnoon ismejava svoju sopstvenu legendarnost.

Časopis Roling Stoun je opisao novi album kao "apsolutnu klasiku".

Uprkos svojim godinama Bob Dilan je poslednje tri decenije života bio skoro stalno na turneji. Zbog pandemije korona virusa bio je primoran da otkaže koncerte u Japanu i Svernoj Americi ovog proleća i leta, ali je obećao da će se vratiti na scenu čim bude moguće da se to bezbedno uradi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track