KULTUROM PROTIV KORONE! Bemus, Festival igre i Slobodna zona po planu!
Foto: Promo

u fokusu

KULTUROM PROTIV KORONE! Bemus, Festival igre i Slobodna zona po planu!

Pop kultura -

JDP, BDP i Pozorište Puž otkazali su ovog vikenda svoje predstave iz epidemioloških razloga, ali kulturni život u Srbiji nastavlja se nesmetano. Zasad će po planu biti održana Slobodna zona, Beogradske muzičke svečanosti i nastavak Beogradskog festivala igre. Vrhunski koncerti svetskih i domaćih muzičara, u širokoj paleti umetničke muzike - od bečke klasike do uzbudljivih spojeva sa pop, džez i izvornom muzikom - čine ovogodišnji 52. Bemus, koji će se od sutra do 13. novembra održati u Beogradu, saopštili su iz Cebefa.

foto: EPA

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, manifestaciju ipak u nedelju neće moći da otvori proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, nastupom na Kolarcu. Ona po savetu lekara ne sme da putuje. - Na Bemusu ćemo održati programe koji budu mogući. Programe ćemo planirati dan za dan - rekao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

foto: Dragana Udovičić

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967-2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja "Usliši, Isuse, molitve moje" s gošćom, sopranom Anetom Ilić. Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave.

foto: Dado Đilas

Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović širi žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa. Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre, najavila je gostovanje plesne trupe Drezden Frankfurt s predstavom u koreografiji Jakopa Godanija za 22. decembar na sceni beogradskog Sava centra.

foto: Marko Mihajlović

- Nadamo se da će epidemiološke okolnosti biti na strani Beogradskog festivala igre i naše publike u tom momentu. Festival nastavljamo 6. novembra, kada će Kompanija 111 iz Tuluza nastupiti na sceni Ateljea 212. sutradan, 7. novembra, Kompanija Inbal Pinto nastupiće na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a nastup Kompanije Silvije Gribaudi zakazan je za 9. novembar u beogradskom pozorištu Madlenijanum - kazala je Aja Jung. Festival Slobodna zona startuje 5. decembra, a već su rasprodate karte za prvo veče i premijeru muzičko-filmskog performansa "Nick Cave - Idiot Prayer".

Za ljubitelje džeza

Koncert Vasila Hadžimanova i Matije Dedića

Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine održaće se uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Publika će moći besplatno da gleda koncerte šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela. Ulaz na sve nastupe biće besplatan, uz prethodno preuzimanje karata. Najveće zvezde, duo Vasil Hadžimanov - Matija Dedić i Wolfgang Puschnig Fulsome X nastupaju druge večeri.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track