MRLJE I FLEKE NA POSUĐU SU SVIMA NOĆNA MORA: Zaboravite na sredstava za pranje, lako se skidaju ako znate OVAJ TRIK sa FOLIJOM!
Foto: Shutterstock

otkriveno

MRLJE I FLEKE NA POSUĐU SU SVIMA NOĆNA MORA: Zaboravite na sredstava za pranje, lako se skidaju ako znate OVAJ TRIK sa FOLIJOM!

Žena -

Počinje sezona krčkanja, pečenja, ukuvavanja... I kada imate mašinu za sudove, retko koja može da opere svo to posuđe. Ako se budete pridržavali ovih saveta, sigurni smo da ćete lakše, brže i bez muke oprati šerpe, plehove, pekače.

Izbegavajte sve vrste abrazivnih sredstava za pranje. Ukoliko vam nešto zagori, u posudu sipajte sodu bikarbonu, nalijte toplom vodom i ostavite da odstoji. Tako izbegavate struganje jer ćete šerpu lako oprati običnim deterdžentom za sudove.

Limun za mrlje na teflonu

Posuđe sa neprianjajućim premazom ne trpi abrazivna sredstva, grube sunđere niti žice za ribanje. Ako se ipak nešto zalepi, posudu potopite u rastvor sirćeta i vode u odnosu 1 : 2, ostavite pola sata, pa mekom krpom uklonite višak i tamna mesta istrljajte polovinom limuna.

foto: Profimedia

Alu–folija za blistavo staklo

Najtvrdokornije mrlje na vatrostalnom posuđu čiste se tečnim deterdžentom, sodom bikarbonom, aluminijumskom folijom i četkicom za zube. Umočite četkicu u deterdžent i u sodu bikarbonu, nanesite na mrlju i ostavite bar 20 minuta. Izribajte zgužvanom alu–folijom.

Kalupe i plehove čistite u rerni

Da lepo očistite pleh za mafine, zagrejte rernu na 180 stepeni. Dve kašike sode bikarbone dobro razmutite u litar tople vode, sipajte u pleh i stavite u rernu na 20 minuta. Kada se voda ohladi, mrlje će se lako skinuti sunđerom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Blic Žena/M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track