ZORAN SIMJANOVIĆ NAGRAĐEN POSTHUMNO: Udovica kompozitora Ljiljana Erić došla da primi nagradu i održala emotivan govor (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Otvoren Martovski festival

ZORAN SIMJANOVIĆ NAGRAĐEN POSTHUMNO: Udovica kompozitora Ljiljana Erić došla da primi nagradu i održala emotivan govor (FOTO)

Pop kultura -

Duplo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma otvoreno je u ponedeljak uveče u Domu omladine Beograda.

Dvostruko izdanje popularnog Martovakog festivala posvećeno je proslavljenom kompozitoru Zoranu Simjanoviću, koji je preminuo u Beogradu od posledica koronavirusa.

Simjanović je posthumni laureat nagrade za životno delo 67/68. Martovskog festivala, i to priznanje je Ljiljani Erić Simjanović uručio pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik organizacionog odbora festivala Andrija Mladenović.

Udovica kompozitora kazala je da je Simjanović veoma voleo kratke i animirane filmove. - Gledali smo zajedno te filmove za koje je pisao muziku i ovu nagradu pomalo doživljavam kao zajedničku - kazala je Ljiljana Erić Simjanović.

Ljiljana Erić
foto: Stanislav Milojković

Na svečanom otvaranju prikazani su žurnali "Filmskih novosti" o važnim trenucima iz istorije Martovskog festivala, animirani film "Kad oružje govori" Borislava Šajtinca, čija je svetska premijera bila planirana za otvaranje 67. festivalskog izdanja. Narednih dana biće prikazana prava poslastica za ljubitelje Džejmsa Bonda, dokumentarac Karstena Panica "Samo za naše oči: Džon Glen" o reditelju pet filmova o tajnom agentu 007. Najavljen je i dokumentarac "Zaceli me" Danijele Štajnfeld o seksualnom nasilju, koji je prijavljen i selektovan pre najnovijih događaja.

Danijela Štajnfeld
foto: Printskrin

Film je imao domaću premijeru prošlog leta na 27. Festivalu evropskog filma Palić, a Danijela Štajnfeld, koja živi i radi u SAD, optužila je nedavno kolegu Branislava Lečića za silovanje. Film će biti prikazan večeras od 19 sati u Domu omladine.

U trci za nagrade je skoro 100 filmova, a pripremljen je i bogat revijalni deo programa.

Kurir, Tanjug

Bonus video:

00:40

NA SPOMEN LEČIĆA JEZDIĆ POBESNEO! Napao novinarku zbog PITANJA i JASNO stavio do znanja šta misli o SKANDALU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track