Najnovije vesti

EMOTIVNI GOVOR OLIVERE BALAŠEVIĆ Đole je svoju zaostavštinu ostavio deci i fakultetu
04:35

EMOTIVNI GOVOR OLIVERE BALAŠEVIĆ Đole je svoju zaostavštinu ostavio deci i fakultetu

prvi put u javnosti

EMOTIVNI GOVOR OLIVERE BALAŠEVIĆ: Đole je svoju zaostavštinu ostavio deci i fakultetu! Do kraja je voleo lepu al sirotu

Pop kultura

Na dan kada Akademija umetnosti u Novom Sadu proslavlja 47 godina postojanja, veoma plemenit čin načinila je porodica pokojnog Đorđa Balaševića.

Olivera Balašević uručila je fakultetu donaciju u audio-video opremi u vrednosti od 3.668.550 dinara. Savremena tehnika biće znatan doprinos nastavnom programu ove ustanove, na kojem su se odškolovala dva člana porodice Balašević, ćerke Jelena i Jovana.

Olivera Balašević
foto: Slađana Stojanović/Kurir

Potresan govor održala je Olivera Balašević u ime porodice, što je ujedno i prvo njeno pojavljivanje i obraćanje u javnosti nakon odlaska "panonskog mornara".

"Obraćam vam se u ime porodice. Zagledana u ove crvene zatvorene kofere, koji pamte srećne trenutke i aplauze širom regiona, pomislila sam kako je put kojim idemo čudan. Od moje troje dece dvoje je ova akademija iškolovala. Na ovaj način želimo da se zahvalimo dragim profesorima, Gradu Novom Sadu, građanima Novog Sada i onima koji su na kreativan način učestvovali u danu kada je Đorđije otišao, kada nas je napustio. U ovim danima, koji su neoprostivo teški mojoj deci i meni, kao roditelj želim da se na ovaj način zahvalim. Na naličju akademske stvarnosti kojoj smo ja i moja porodica izloženi, nekoj drugoj stvarnosti koju moram da pomenem, kao javne ličnosti, postoje određena nagađanja na portalima i po kuloarima o nekakvom testamentu. A sistem nas je negde naučio da postoji termin imovinska rasprava. Na spisku onih koji nasleđuju zaostavštinu nalaze se moja deca i nalazi se Akademija umetnosti", rekla je Olivera.

Poklonjena oprema služila je i za promociju filma Đorđa Balaševića "Kao rani mraz", koji je rađen po motivima pesme Priča o Vasi Ladačkom. 

"Vasa Ladački je bio zaljubljen u lepu, ali sirotu. Moj Đorđe do kraja i na kraju bio je zaljubljen u lepu, al sirotu i tako će biti zauvek. Hvala vam“, zavšila je Balaševićeva.

Olivera Balašević
foto: Slađana Stojanović/Kurir

Dekan Akademije, profesor Siniša Bokan zahvalio se porodici Balašević na donaciji.

- Potpisivanje ugovora za opremu koja je vredna oko 30.000 evra mnogo nam znači. Ona je neophodna Akademiji umetnosti i vrlo funkcionalna u podsticanju naših studenata na rad na polju produkcije filmskih radova. Studenti će imati priliku da nauče da koriste ovaj sistem tehnike u svom radu i da na taj način razvijaju svoje znanje u okviru struke za koju se školuju. Ova oprema je nešto što je već korišćeno u promociji filma Đorđa Balaševića i zato nam je još draža. Uvek kada smo se obratili porodici Balašević, bili su tu da nam pomognu. Hvala im na svemu - rekao je dekan Bokan.

Đorđe Balašević
foto: Beta Dragan Gojic

Veliki umetnik preminuo je 19. februara u 68 godini, a sahranjen je na novosadskom Novom groblju, u prisustvu najuže porodice.

Đorđe i Olivera Balašević su 41 godinu živeli svoju bajku. Njihova ljubav iznedrila je stotine njegovih pesama, bezbroj romantičnih izjava i, što je najbitnije - troje dece. Mnogi njihovu ljubav vide kao jednu od najromantičnijih na ovim prostorima, opevanu u njegovim pesmama, ovekovečenu u njenim osmesima.

Kurir/ Slađana Stojanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...