EMOTIVNI GOVOR SLAVKA ŠTIMCA: Premlad sam da bih bio pionir kinematografije! Glumac pomenuo i NIKOLU JOKIĆA
Foto: Ana Paunković, AP David Zalubowski

Zatvoren Treći somborski filmski festival

EMOTIVNI GOVOR SLAVKA ŠTIMCA: Premlad sam da bih bio pionir kinematografije! Glumac pomenuo i NIKOLU JOKIĆA

Pop kultura -

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom rok grupe Love hanters na sceni Narodnog pozorišta zatvoren je Treći somborski filmski festival, koji je trajao od 13. do 16. jula u organizaciji kulturnog centra "Laza Kostić".

- Publika je pokazala da joj je stalo do ovog festivala. Sombor ima dobru pozorišnu publiku, ima filmsku istoriju, ali nije imao festivalsku publiku jer nije bilo festivala. Imam običaj da kažem da prvi festival može da se desi slučajno, drugi festival je podvig, a od trećeg festivala počinje tradicija. Sombor je pokazao da želi ovakav festival - izjavio je Dejan Dabić, selektor festivala.

Slavko Štimac
foto: Portal 025.rs

Glumac Slavko Štimac dobitnik je nagrade Specijalni Ernest, koju mu je petak uveče uručio predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus. On je prošlogodišnji laureat, ali mu priznanje tada nije uručeno zbog pandemije.

- Želim da zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi ime entuzijaste i zaljubljenika u film Ernesta Bošnjaka, koji se, s punim pravom, uz Aleksandra Lifku, može smatrati pionirom kinematografije i filma na ovim prostorima. Premlad sam da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma, iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme. Jako mi je drago što ovu nagradu dobijam u lepom gradu kao što je Sombor i čestitam vam što imate sugrađanina Nikolu Jokića. koji je najbolji košarkaš na planeti - poručio je Štimac.

Slavko Štimac
foto: Portal 025.rs

Žiri glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović i glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju "Oaza" reditelja Ivana Ikića. Najbolja glumica je Darija Lorenci Flac za ulogu u filmu "Mater" reditelja Jure Pavlovića, a glumac Branimir Popović za rolu u filmu "Koncentriši se, baba", reditelja Pjera Žalice. Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za film "Lihvar".

Podsećamo, Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora. Tokom trajanja Trećeg somborskog filmskog festivala publika je mogla da pogleda 15 filmova u pet selekcija.

Mira Banjac
foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

00:15

JOKIĆ PONOVO UHVAĆEN U LUMPOVANJU! MVP u rodnom Somboru usnimljen u LUDOM provodu sa drugarima! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track