SARAJEVO JE SVETIONIK KULTURE, A BEOGRAD CENTAR KINEMATOGRAFIJE: Velika žurka Sarajevo film festivala, a evo ko je došao na nju
Foto: Zoran Kompar

promocija

SARAJEVO JE SVETIONIK KULTURE, A BEOGRAD CENTAR KINEMATOGRAFIJE: Velika žurka Sarajevo film festivala, a evo ko je došao na nju

Pop kultura -

Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su poslednje za ulogu Aide u filmu "Quo Vadis, Aida?", predsednica je žirija takmičarskog programa igrani film 27. Sarajevo film festivala, koji se održava od 13. do 20. avgusta. Vest da je čast ukazana novosadskoj glumici objavljena je u petak uveče na regionalnoj promociji u Beogradu, upriličenoj u susret ovogodišnjem SFF.

SFF, Jasna Đuričić
foto: Nebojša Babić

- Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastičnih uloga koje smo imali priliku da gledamo u proteklim godinama, Jasna je još jednom pokazala izuzetnu snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svet. Srećni smo što će ova izvrsna umetnica biti predsednica žirija 27. Sarajevo film festivala - izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF.

SFF
foto: Zoran Kompar

Glumica nije bila prisutna na skupu, ali se javila putem video-linka i novinarima prenela da je veoma srećna što će predsedavati žirijem ovako važnog festivala.

- Sarajevo je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka - od toga kako je stvoren i šta je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu - izjavila je dramska umetnica i dodala:

- Festival u Sarajevu je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja ne samo za filmske stvaraoce nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Bioskopi su ponovo počeli da rade, SFF će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu.

SFF
foto: Zoran Kompar

Jovan Marjanović, kodirektor SFF, govorio je vezama Sarajeva i Beograda. - Naš festival je fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region. Apsolutno smatram Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu - rekao je Marjanović.

SFF
foto: Zoran Kompar

Na njegov govor se nadovezao i Kenan Magoda, predsedavajući Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

- Srbija je generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera. Na ovom događaju ćemo rado videti naše drage prijatelje i kolege iz filmske industrije, da zajedno razmenimo iskustva - istakao ja Magoda. Na promociji 27. Sarajevo film festivala direkcija je podsetila da se u konkurenciji za nagrade prvi put nalaze i igrane TV serije, koje su u poslednjih nekoliko godina u hiperprodukciji Srbije na neki način istisnule bioskopske filmove.

SFF
foto: Zoran Kompar

Tako su u trci za nagrade istaknute serije iz Srbije - "Grupa", "Klan", "Senke nad Balkanom", "Zlatni dani", "Tajkun", i bili su prisutni glumci iz ovih projekata - Ivana Zečević, Aleksandar Dimitrijević, Nedim Nezirović, kao i deo ekipe filma "Nečista krv" - Katarina Radivojević i reditelj Milutin Petrović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i Anica Dobra u društvu ćerke Mine Sovtić i Goran Bogdan.

1 / 5 Foto: Zoran Kompar

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

U Turskoj održan prvi festival folklora posle korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track