BILA JE GLUMICA KOJA JE PONOSNO NOSILA SVOJE GODINE: Mira Furlan danas bi slavila 66. rođendan, a evo koji KOLEGA je se setio
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje

BILA JE GLUMICA KOJA JE PONOSNO NOSILA SVOJE GODINE: Mira Furlan danas bi slavila 66. rođendan, a evo koji KOLEGA je se setio

Pop kultura -

Glumicu Miru Furlan opisivali su kao umetnicu specifičnog senzibiliteta, britkog jezika, ali i seks simbol nekadašnje SFRJ. Publika je pamti po ulogama u filmova "Otac na službenom putu", "Lepota poroka", "Kiklop", televizijskim serijama i pozorišnim ulogama. Iznenada je preminula 20. januara u Americi, ali su se kolege danas setile njenog 66. rođendana. Glumac Radoslav Rale Milenković je objavio emotivnu poruku.

Rođena je u Zagrebu, a njenom putu do uspeha prethodio je niz nesrećnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Često su se svađale, a Mira joj je zatim pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala.

Mira Furlan, Goran Gajić
foto: Dragana Udovičić, Instagram Printscreen

Mira je 1986. godine upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Priča se da je dobijala, dnevno, po 50 pretnji smrću.

Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, a oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Venčali su se 1993, a 1998. godine dobili su sina kome su dali ime Marko Lav. Nikad nije krila godine, a jednu od poslednjih objava ima je na Tviteru:

"Slušat ćemo anđele, gledat ćemo nebo obasuto biserima, vidjet ćemo kako sva zemaljska zla, sve naše patnje tonu u milosrđu i naš će život postati tih, niježan i sladak kao zagrljaj. Ja vjerujem, vjerujem..."

Mira Furlan
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

TUGA NA KOMEMORACIJI MIRI FURLAN U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU: Miki Manojlović jedva priča, glas mu drhti od SUZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track