OVO JE PROVERENO NAJBOLJE SLATKO OD CELIH SMOKVI: Tajna je u pravoj meri šećera! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

OVO JE PROVERENO NAJBOLJE SLATKO OD CELIH SMOKVI: Tajna je u pravoj meri šećera! (RECEPT)

Žena -

Da li ima nešto lepše i više osvežavajuće tokom leta od ukusnih i sočnih smokava? Obradovaće vas pozitivan odgovor, jer osim u svežem stanju, smokve ćete obožavati i u slatkoj zimnici čija je sezona spremanja upravo počela.

Bilo da ste ljubitelj zimnice ili ne ovom receptu nećete odoleti, a ovako pripremljeno slatko od smokava, izmamiće osmehe vaših ukućana. Kako se bliži kraj leta i sezona zimnica odlučila sam da se priključim tradiciji naših baka i oprobam se u spremanju slatkog od smokava. Na internetu sam očas posla otkrila jednostavan i brz recept: 2 kilograma smokvi, 2 kilograma šećera.... Hmm... Probam smokve, a one med medeni, zato sam se odlučila da malo „modifikujem“ recept, misleći da su smokve same po sebi dovoljno slatke, pa sam sa 2 kilograma meru šećera smanjila na 1 kilogram.

Nakon kratkog kuvanja zadovoljno sam se smeškala jer je moj prvi poduhvat i doprinos ovogodišnjoj zimnici bio više nego uspešan, bar sam tako mislila. Ponosno sam pozvonila prvim komšijama i podelila im svoje šarene teglice sveže napravljenog slatkog, a odlučila sam se da jednu teglicu zadržim i da je degustiram uz jutarnju kafu.

Nakon par dana sa zebnjom sam uvidela da je slatko počelo da se kvari. Odmah sam krenula da se raspitujem zašto se to dešava, a komšinica, iskusna u pravljenju raznih đakonija mi je otkrila: „Pa ne može slatko bez šećera! Moraš da staviš punu meru, jer to je tajna da se ne pokvari!“

Odmah mi je bilo lakše i odmah sam se bacila u novo pravljenje slatkog ovog puta spremna sa pravom merom Sunoko šećera!

Predstavljam vam, sada već dobro provereni,recept za slatko od celih smokava:

Potrebno je:

  • 2 kilograma smokvi (sitnije smokve)
  • 2 kilograma Sunoko šećera
  • 2 decilitra vode
  • 1 ceo limun

Priprema: Sunoko šećer i vodu staviti u dublju šerpu, pa na ringlu da se rastopi i prokuva. Smokve oprati, odstraniti im peteljke, svaku smokvu probušiti čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuvanja), pa ih staviti u šećer i vodu. Dodati sok od pola limuna, a ostatak limuna iseckati i staviti da se kuva sa smokvama.

Kuvati još sat vremena. Šerpu „treskajte“ da se smokve izmešaju, nikako ne koristite varjaču da ih mešate, jer mogu da se raspadnu. Ostavite da se ohladi sve od ujutru, a onda ujutru preručite u čiste i suve tegle.

A ukoliko se odlučite i za džem od ovog čarobnog voća, otkrivam vam Sunoko recept u nastavku:

Za još ukusnih recepata koje čine život slađim posetite:

UŽIVAJTE i držite se „prave“ mere!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track