ANDRIJA MILOŠEVIĆ TUŽAN ZBOG GUBITKA KOLEGE I PRIJATELJA: Kepa je bio dobri duh našeg pozorišta, čovek koji se očima smejao
Foto: Dragan Kadić, Nebojša Mandić

Sećanje

ANDRIJA MILOŠEVIĆ TUŽAN ZBOG GUBITKA KOLEGE I PRIJATELJA: Kepa je bio dobri duh našeg pozorišta, čovek koji se očima smejao

Pop kultura -

Inspicijent u penziji Mihailo Todorović Kepa, legenda i svedok burne istorije pozorišta "Boško Buha", preminuo je juče u 82. godini, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Rođen je u Beogradu, na Crvenom krstu, 1939. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, ali zbog ljubavi prema svom pozivu nikad nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Ceo radni vek proveo je "Buhi", gde je došao kao dete, a na audiciji ga je primila Branka Veselinović. Imao je 82 premijere i 4.416 predstava, što je za Kurir potvrdio upravnik pozorišta Igor Bojović.

pozorište Boško Buha, Igor Bojović
foto: Nemanja Nikolić

- Podatke o tačnom broju predstava dobili smo, svojevremeno, od Kepe lično. "Nema veličine tamo gde nema jednostavnosti, dobrote i pravde", govorio Lav Tolstoj. Ima ljudi koji su uvek tu kad zatreba. Dotle se ne nameću iako bez njih ništa ne bi moglo da funkcioniše. Još kao dete bio je prisutan kada je Gita Predić Nušić osnovala "Buhu". Od tada, pa celog svog života, njegov je član. Prateći iz inspicijentske senke zbivanja u ovom teatru, svojim životom, gradio je enciklopediju velikana koji su obeležili rad pozorišta "Boško Buha" ne sanjajući o tome da će jednog dana postati deo nje. Taj dan je, na žalost svih nas, došao - konstatuje Bojović.

Milan Karadzić

Reditelj Milan Karadžić kaže da je Kepa bio najšarmantniji čovek srpskog pozorišta.

- On je bio duša pozorišta "Boško Buha". U kući je od njenog osnivanja, a radio je s velikanima od Belovića, preko Mađelija, do Ljubomira Mucija Draškića. Znao je svima njima da kaže u lice sve što ne valja, a mene je posebno voleo da kinji. Slobodana Bodu Ninkovića, pokojnog Milorada Mandića Mandu, Olgu Odanović i mene je doveo u red. Naučio nas je kad smo došli sve o pozorištu i pravilima lepog ponašanja. Morali smo da ga slušamo - seća se Karadžić.

Andriju Miloševića potresla je vest o smrti čoveka s kojim je radio dugi niz godina.

- Dobri duh našeg pozorišta, naš Kepa, čovek koji se očima smejao, otišao je, i to je tragedija za sve nas pozorišne ljude. Znate, iza scene, tamo daleko u toplom mraku teatra, ili pod bledim svetlom suflerskog pulta, uvek stoji ili promiče neka brižna senka, koja nas glumce čuva i štiti. To je bio Mihailo Todorović, popularni Kepa. Odnegovao nas je, unosio pregršt radosti, zabavljao - naglašava Andrija i dodaje:

Andrija Milošević
foto: Damir Dervišagić

- U ovom današnjem vremenu naći nekog ko će skromno, sa ljubavlju, asketski brinuti o svom teatru, ili bilo čemu drugom, i ceo svoj vek proživeti sa onima koje voli, ma kakvi oni bili, to je skoro nezamislivo, a mi smo, eto, imali sreću da jedno takvo srce kuca i za nas. Ovo je tužan dan, ali sećanja su samo ona lepa jer ružnih nikada sa Kepom nije ni bilo.

Do smrti publika je mogla da ga gleda kao ministra Simu Popovića u Nušićevoj "Gospođi ministarki", u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Užice, Boško Buha, Gospođa Ministarka
foto: PR

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

DAJ MI ŠTO VIŠE PARA, DA DRUGI NEMAJU, JA DA IMAM! Andrija Milošević snimio urnebesni klip, nije mu jasno što se drugi NERVIRAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track