AMERIČKA KLOPA U BEOGRADU: 7 najboljih burger barova prestonice
Foto: Pixabay

zanosno

AMERIČKA KLOPA U BEOGRADU: 7 najboljih burger barova prestonice

Zabava -

Sočni zalogaj burgera može da bude bilo koji obrok - doručak, ručak ili večera. Juneće meso između dve zemičke, prošarano listom salate, paradajzom, sirom ili slaninom, tradicionalna je američka hrana koju su odavno usavršili i beogradski ugostitelji.

Oni koji žude za ovim specijalitetom imaju mogućnost izbora, jer su sve brojniji restorani u Beogradu koji u svojim jelovnicima nude burgere. Ipak, najbolje ih je jesti na mestima koja su se specijalizovala isključivo za pripremu ove brze hrane, što najbolje znaju gastronomi iskusni u konzumiranju ovog jela. U narednim pasusima otkrivamo gde su u Beogradu najbolji burgeri, gde naći ova mesta i koje specijalitete treba probati kod svakog od njih.

Hamburgeri
foto: Pixabay

Burgos Premium Burger Bar - za ljubitelje usitnjene govedine u zemički

Osam vrsta burgera, od kojih su tri u i vege varijanti, burgerožderi mogu da pojedu u Burgos baru. Od klasičnog burgera sa čedar sirom, kiselim krastavčićima, ajzberg salatom, kečapom i senfom, pa sve do Burgos zveri od 3 parčeta junećeg usitnjenog mesa, pohovanim lukom uz koji idu hrskava slaninica i pomfrit. Svako će naći burger po svom ukusu, a pritom je tu i mnoštvo umaka i priloga koji će dati ovom specijalitetu u zemički poseban šmek. Pored toga, goste ovog burger bara očekuju i kukuruzni hot dogovi (tzv. korn dogovi) na štapiću, kao i sendviči i obrok salate. Burgos burger bar nalazi se u Nušićevoj ulici u centru grada.

Intergalactic diner - burger u društvu „malih zelenih”

Za ljude koji pored dobre klope od restorana traže i dodatni impuls, tu je lanac Intergalactic diner. Burgeromanima i ljubiteljima svemirske tematike ovaj bar će prirediti poseban doživljaj obedovanja na planeti Zemlji. Smoky Galaxy burger je jedan od specijaliteta ovog restorana, a na meniju su i Multiverse, Blue planet, Big bang, Astro Hispano i mnogi drugi gurmanluci iz „svemirske” kuhinje. Srednji ili veliki, sve zavisi od apetita i kapaciteta stomaka, ali će svako još više ogladneti po ulasku u Intergalactic diner. Pomfrit i pohovani luk - onion ring obavezni su prilzi uz meso u zemički sjedinjeno sa čedar sirom, salatom i umakom. Jedan od ovih burger barova nalazi se na Vračaru, drugi na Banovom Brdu, a još jedan postoji u Hotelu Jugoslavija na Novom Beogradu. Njihovi burgeri mogu se naći i na lokaciji na Obilićevom vencu.

Hamburgeri
foto: Pixabay

Crni petao - sjajno meso koje se topi u ustima

Ovde možete probati više vrsta burgera od onog koji je pravljen po standardnoj recepturi, koja uključuje juneće meso, zelenu salatu, crni luk, kolutove paradajza, zemičku, pa do bavarskog burgera, za koji se pored mesa, dodaje i juneća butkica. I ono jako bitno za mnoge ljubitelje burgera, ne morate posebno naručivati pomfrit, jer se on podrazumeva da ide uz ovaj obrok, što je samo jedan razlog zašto mnogi kažu da su ovde najbolji burgeri u Beogradu.

Stepin vajat burgeri - meso sa Zlatibora

Ako je neko uspešno spojio američki specijalitet sa domaćim tradicionalnim sastojcima, to su Stepin vajat burgeri, a i sam naziv ovog bara nagoveštava da se tu može probati hibridna hrana. Oni su uneli dašak srpske kulture u burgere, samim tim što naglašavaju da je njihova govedina sa Zlatibora. Osim toga, na meso stavljaju namaze koji su karakteristični za naše podneblje, pa će gosti kod njih moći da probaju burger sa ajvarom, pečenom paprikom, urnebesom ili miročkim sirom. Specijaliteti su im i pileći burger, posni vege-burger, tartuf, paprikaner, Šarganski osmerac, Pobednik, Bulburger. I oni se nalaze u samom srcu Beograda, u Ulici Braće Jugovića.

Burger house Bros - američko iskustvo i srpska tradicija

Jednostavno je držati se originalne recepture da bi burger imao dobar ukus. Međutim, ono što ga čini još poželjnijim je stalno traganje za novim, unapređenim umacima i prilozima koji daju ovom gurmanluku novi šarm. Kombinacija ukusa najupečatljivija je u Burger house Bros baru. Ovi umetnici u pripremi burgera masterirali su na njegovoj kreaciji u Čikagu, te su ovaj ukus preneli i u prestonicu Srbije. Imaju veći izbor različitih burgera, a treba probati i onaj sirasti, gde stavljaju mocarelu, čedar, miročki sir, parmezan beli luk sos i naravno ajzberg salatu. Ovaj burger bar se nalazi na dve lokacije u Beogradu - u centru u Kralja Petra i na Vračaru u Mileševskoj.

Hamburgeri
foto: Pixabay

Submariner Natural Burgers - za one koji vole potpuno prirodne sastojke

Za one koji vole zeleniš ali bi ipak klasičnu ajzberg salatu zamenili egzotičnijim ukusom rukole, tu su Submariner Natural burgeri. Iz ovog burger bara poručuju da je njihova hrana od organskih sastojaka, te će naročito prijati onima koji vole potpuno prirodno. Grilovana kruška, avokado i sos od tartufa još neki su od specifičnih sastojaka koje stavljaju u zemičke uz junetinu sa lokalne farme. Ovi burgeri obiluju ukusima i svako će pronaći svoj omiljeni, naročito vegani i vegetarijanci, dok na meniju imaju i dečiji burger. Submariner Natural Burgers nalazi se u Ulici Kralja Petra u centru grada.

Burger Bar Zemun - egzotični burgeri u ponudi

Da burger postaje sve popularnija hrana kod Beograđana govori i činjenica da neki barovi sami prerađuju meso. Jedan od njih je Burger Bar Zemun koji uskoro očekuje otvaranje i na Vračaru. Oni će vam pokazati sveže crveno meso od koga prave svoje specijalitete i mašinu u kojoj prerađuju govedinu. U ovom baru, pored klasičnih burgera, užitak će naći i probirljivi uživaoci drugih vrsta mesa i njihovih produkata, jer nude i pljeskavice, vešalice, kobasicu. Ovo su takozvani srpski burgeri. Na meniju ovog burger bara su i premijum burgeri sa biftekom i ramstekom. Nalaze se na adresi Cvetna 4 u Zemunu, a uskoro otvaraju i na Južnom bulevaru.

Papas burgeri - jedan od najstarijih u Beogradu

Papas burgeri u L i XL varijanti sigurno će utoliti glad ali i ostaviti utisak na čulo ukusa svakom ko ih kuša. Pored klasičnih hamburgera i čizburgera, ovaj bar nudi i burgere sa pesto sosom, origanom i drugim sastojcima klasične italijanske kuhinje. Jedan od burgera se čak zove i Pizza burger, a spisak sastojaka zaista asocira na sasvim drugi specijalitet. Kod njih se može pojesti i wasabi burger, sa vasabijem i soja sosom, kao i burger sa sosom od vrganja. Jedna od njihovih prednosti je svakako i niža cena hrane u odnosnu na novije burgerdžinice u Beogradu. Papas burgeri se nalaze u Sarajevskoj ulici.

Ljubitelji burgera sigurno neće omašiti kada su u pitanju navedena mala carstva burgera. Oni koji vole da jedu u društvu su u prednosti jer uvek mogu probati zalogaj drugačijeg burgera, a grizove mogu da dele i sa čitavom porodicom. Prednost je u tome što gotovo svi barovi imaju dostavu, pa ogladneli ne moraju ići gradom i tražiti lokaciju. Dovoljno je samo okrenuti telefon i specijaliteti beogradskih burger barova biće na svakom trpezarijskom stolu. Uživanje u slasnim zalogajima tada može da počne, a za one koji ih jedu ostaje savet - spremite mnogo salveta.

(Promo)

Bonus video:

09:34

DOKTOR I ADVOKAT O NADRILEKARSTVU U SRBIJI! Objasnili kako prepoznati lažne estetske hirurge i kako da se zaštitimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track