ATELJE 212 POČINJE SARADNJU SA NJUJORŠKIM LA MAMA TEATROM: Sa specifičnim crnim humorom Balkan Bordello pogađa suštinu regiona
Foto: Promo

spektakl

ATELJE 212 POČINJE SARADNJU SA NJUJORŠKIM LA MAMA TEATROM: Sa specifičnim crnim humorom Balkan Bordello pogađa suštinu regiona

Pop kultura -

Pozorište Atelje 212 dogovorilo je i započelo saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka.

Balkan Bordello
foto: Promo

La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatra Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan" Njujork/Beograd, upravo su započeli probe predstave BALKAN BORDELLO, po drami Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj.

Drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji Orestija, kao saga o balkanskoj porodici. Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Svetozar Cvetković
foto: Dragan Kadić

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi I scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo. Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Balkan Bordello
foto: Promo

Predstava "BALKAN BORDELLO" imaće svoju prištinsku premijeru 03. novembra, beogradska premijera u Ateljeu 212 planirana je 8. novembra. Njujorška premijera planirana je za početak aprila 2022. godine. U Teatru La MaMa na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022. godine. "BALKAN BORDELLO" će se u Ateljeu 212 izvoditi na Sceni Mira Trailović, a u Teatru La MaMa na Sceni koja nosi ime utemeljiteljke ovog pozorišta - legendarne Elen Stjuart.

Balkan Bordello
foto: Promo

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekolliko izdanja festivala BITEF.

Balkan Bordello
foto: Promo

Predstavom "BALKAN BODELLO" Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

Balkan Bordello
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

NOVA OTKRIĆA IVAN KULE! Čuvar istorije srednjeg veka je veće utvrđenje! Arheolozi našli ZADIVLJUJUĆE DOKAZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track