02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Najtraženija knjiga Momčila Petrovića

Omiljeni

ČITAOCI TRAŽE MOMČILA PETROVIĆA, BAKMANA, BEĆKOVIĆA I MILICU VUČKOVIĆ: Istražujemo šta se najbolje prodaje u knjižarama

Pop kultura -

Do kraja nedelje, koja je obično rezervisana za Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, ljubitelji pisane reči se druže sa omiljenim piscima u knjižarama širom Srbije.

Deo publike svoju kućnu biblioteku popunjava kupovinom preko interneta, ali vlada veliko interesovanje za susrete sa autorima u četiri oka. Najveći izdavač u Srbiji "Laguna" saopštio je da su najtraženiji romani "Mi protiv vas" Fredrika Bakmana i "Izgubljena sestra" Lusinde Rajli, kao i "Zanimljiva istorija Srba u 147 priča" Momčila Petrovića, "Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj" Štefani Štal, "Stručnjak za ljubomoru i druge priče" Jua Nesbea...

Momčilo Petrović, Reportaža, mačke, mačići
foto: Nemanja Nikolić

Književnik i glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović bio je među prvim izdavačima koji su zbog visokog rizika odustali od učešća na Sajmu knjiga, ali su njihova izdanja na popustu. Ekipa Kurira bila je juče u knjižari "Vukotić medije" kako bi iz prve ruke čula utiske njenog vlasnika Manojla Vukotića.

Matija Bećković
foto: Beta Dragan Gojić

- Nema Sajma, ali ima knjiga, popusta i autora koji potpisuju knjige, što je lepa stvar za čitaoce i pisce. Trenutno se traži "Dara iz Jasenovca" Nataše Drakulić i dela oca i sina Filote i Tome File, ali i "Godina vrana" Siniše Kovačevića. Veoma smo zadovoljni odzivom publike, a uvek su u vrhu liste dva najveća živa srpska pesnika - Ljubomir Simović i Matija Bećković - objašnjava Vukotić.

Manojlo Vukotić, Manojlo Manjo Vukotić
foto: Damir Dervišagić

Izdavačka kuća "Buka" godinama ne učestvuje na Sajmu, ali ima popuste na svoja izdanja. Trenutno je njihovo najtraženije domaće izdanje knjiga slikarke Milice Vučković "Smrtni ishod atletskih povreda".

Rasprodata su tri izdanja romana, a osvojio je medije, društvene mreže i intimne debate.

- Snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da ćute i trpe i veruju da ljubav treba i mora da boli - stoji u recenziji ovog dela.

U knjižarama se traže i eseji Čarlsa Simića, ali i Dubravka Ugrešić.

Milica Vučković
foto: screenshot

Kurir.rs

Bonus video:

03:41

MILOŠ BIKOVIĆ PAO SA MOTORA! Glumac otkrio ŠOKANTNE DETALJE sa snimanja Južnog vetra 2

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track