BELE RUŽE ZA TASOVCA I PETKOVIĆA: Koncert Filharmonije i Nemanje Radulovića počeo 53. BEMUS na KOLARCU
Foto: ATA images

divan gest

BELE RUŽE ZA TASOVCA I PETKOVIĆA: Koncert Filharmonije i Nemanje Radulovića počeo 53. BEMUS na KOLARCU

Pop kultura -

Beogradske muzičke svečanosti, 53. po redu, počele su u Kolarcu koncertom Beogradske filharmonije i poznatog srpskog violiniste Nemanje Radulovića.

Festival, koji traje do 13. novembra, svečano je otvorio u ponedeljak veče gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Na mestima na kojima su nekada sedeli Ivan Tasovac i Bratislav Braca Petković, koji su preminuli ove godine, bile su bele ruže, u znak sećanja na njih. Cveće je doneo direktor Cebefa Damir Handanović.

Bemus, Nemanja Radulović
foto: Cebef

- Bemus je 52 godine opstao, uprkos svemu, kao uverenje svih koji su ga godinama pratili. Smisao i svrha našeg postojanja znatno prevazilazi puku svakodnevicu i borbu za opstanak. Kada su prošle godine, zbog pandemije, mnogi svetski festivali bili otkazani, Bemus nije ustuknuo - rekao je umetnički direktor manifestacije, dirigent Bojan Suđić.

Bemus, Nemanja Radulović
foto: ATA images

Beogradska filharmonija, pod dirigentskom palicom kanadskog maestra Marka Parizota, izvela je uvertiru iz opere "Ruslan i Ljudmila" Mihaila Ivanoviča Glinke. Nemanja Radulović, čiji je izlazak na scenu i nastup dočekan burnim aplauzom i ovacijama publike, izveo je "Koncert za violinu br. 2 u g-molu, op. 63" Sergeja Prokofjeva. Violinista se u Beograd vraća već početkom naredne godine, kad će imati solo koncerte na Kolarcu. U Srbiji ćemo imati priliku da ugostimo svetski poznatu violončelistkinju Kseniju Janković i violinistkinju Kandidu Tompson iz Velike Britanije. Na ovom koncertu pod dirigentskom palicom maestra Dejana Savića i uz pratnju orkestra Opere i teatra "Madlenijanum", publika će 8. novembra moći da čuje najlepše uvertire i svite iz opusa Đoakina Rosinija, Petra Iliča Čajkovskog, kao i dupli koncert za violinu i violončelo Johanesa Bramsa.

Bemus, Nemanja Radulović
foto: Cebef

Kurir.rs

Bonus video:

07:18

HANDANOVIĆ OTKRIO NEPOZNATE DETALJE O MARINI TUCAKOVIĆ: Cecini hitovi su nastali uz guščiju paštetu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja