NAGON ZA MOĆI HADŽI TRIFUNA NAVODI NA GREŠKE: Dragan Bjelogrlić o novoj ulozi na TV, a evo koje turcizme ćemo čuti u seriji
Foto: This and That produkcija

premijera Nečiste krvi

NAGON ZA MOĆI HADŽI TRIFUNA NAVODI NA GREŠKE: Dragan Bjelogrlić o novoj ulozi na TV, a evo koje turcizme ćemo čuti u seriji

Pop kultura -

Ostao je još nekoliko sati do emitovanja prve epizode serije "Nečista krv". Od 4. decembra, subotom i nedeljom uveče na Prvom programu RTS, gledaćemo deset epizoda priče zasnovane na više literarnih dela Bore Stankovića, među kojima su "Nečista krv", "Sofka", "Jovča", "Koštana"... Od njih je sedamdesetih godina prošlog veka scenarista Vojislav Voja Nanović napravio porodičnu sagu, zahvatajući period od skoro 40 godina druge polovine 19. veka.

Serija "Nečista krv" prati tri generacije jedne vranjanske porodice, pripovedajući o njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju. Nosilac radnje u prvim epizodama je Hadži Trifun - jedan od najupečatljivijih likova Stankovićevog opusa, kog u seriji tumači Dragan Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić
foto: Damir Dervišagić

Hadži Trifun, imućni vođa srpske zajednice u Vranju, tada delu Turskog carstva, predstavlja prvu generaciju porodice. On postavlja moralne standarde društva i želi da sačuva svoje bogatstvo i ugled svoje porodice. Kako bi zadržao svoju moć, ugroženu pritiscima turske vlasti, Hadži Trifun pokreće niz događaja koji će njegovu porodicu izložiti brojnim iskušenjima.

- On je čovek koji se na početku ove naše priče susreće sa obiljem problema. Pokušava da ih sve reši kao čovek, ali ne može zato što je opterećen svojom moći, i iz tog nagona ulazi u niz grešaka koje se katastrofalno završavaju po neke generacije iza njega - kaže Bjelogrlić.

Nečista krv
foto: This and That Productions

Turcizmi kojih više nema

U seriji "Nečista krv" čuće se brojni turcizmi koji su u našem jeziku vremenom iščezli iz upotrebe. Tako su, na primer, u ono vreme Hadži Trifunovu kuću nazivali Hadži Trifunov seraj, što znači dvorac, a za njega se znalo da u besu ume da svoje sluge udari kamdžijom - bičem ili kožnom žilom.

Nečista krv
foto: This and That Productions

Kurir.rs/ TV ekran

Bonus video:

02:55

BJELOGRLIĆ RAZOČARAN ZBOG PIRATERIJE: Kod nas ne postoji svest koji je to ZLOČIN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja