SATORI BRANIO BOJE SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI Zove se Đorđe, veliki je fan NAŠE ISTORIJE, a iznenadiće vas kad vidite ODAKLE JE
Foto: Promo

svetski, a naš

SATORI BRANIO BOJE SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI Zove se Đorđe, veliki je fan NAŠE ISTORIJE, a iznenadiće vas kad vidite ODAKLE JE

Pop kultura -

Jedan od najboljih svetskih izvođača, Holanđanin srpskog porekla Satori, nastupio je pred brojnom publikom na Svetskoj izložbi, u okviru predstavljanja Srbije na Ekspu 2020. u Dubaiju, i izveo je svoj najnoviji program inspirisan Vinčom - "Čuda vinčanske kulture".

Ovaj jedinstveni koncert organizovan je kao rezultat saradnje festivala Egzit i nacionalne platforme "Srbija stvara". S glavne bine odjekivale su čuvene melodije "Vranjanka" i "Zajdi, zajdi", u savremenom čitanju zvezde elektronske muzike čiji koreni su s Balkana. Iako je rođen i živi u Holandiji, Satorijevo pravo ime je Đorđe Petrović, otac mu je iz Niša, dok mu je majka iz Južne Afrike.

DJ Satori
foto: Promo

- Izuzetno mi je drago što mi je ponuđeno da nastupim na Svetskoj izložbi u Dubaiju i na artistički način predstavljam Srbiju, zemlju mojih korena. Iako uskoro objavljujem novi album, ovde sam došao s jednim potpuno drugačijim projektom. Predstaviću muziku inspirisanu vinčanskom kulturom i zvukovima Srbije i Balkana. Nastup na Ekspu, najprestižnijoj smotri svetskih dostignuća, za mene je velika čast i na fantastičan način započinjem 2022. godinu - rekao je Satori.

U saradnji s najistaknutijim muzičarima iz domena tradicionalne muzike Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peja, Esma Redžepova (post mortem) i mnogi drugi, Satori je ispričao zanimljivu priču o fascinantnom nasleđu neolitske vinčanske kulture i predstavio je kroz jedinstvenu audio, vizuelnu i umetničku formu.

- Veliki sam fan srpske istorije, a vinčanska kultura me je impresionirala. To je bila kultura u kojoj su žene i muškarci bili izjednačeni. Ako želimo mir, moramo naći harmoniju između muškarca i žene - poručio je muzičar.

DJ Satori
foto: Promo

Govoreći o utiscima s paviljona Srbije na Ekspu 2020, istakao je da mu se dopada to što je vinčanska kultura "veoma živopisno predstavljena". Iskoristio je priliku da prenese važnu poruku mladim muzičarima:

- Morate dozvoliti sebi da budete loši u onome što radite. Svuda oko nas, a naročito na društvenim mrežama, predstavlja nam se neki savršeni svet, ali taj svet nije istinit. Realan svet je kad nešto ne uradiš dobro na sceni, siđeš sa nje, popraviš to, i tako budeš bolji.

Prošlog leta muzičar je oduševio publiku na prepunoj Glavnoj bini Egzita, prvog velikog festivala na svetu koji je održan nakon pandemije. Sada je njegov zadivljujući nastup viđen u Dubaiju, koji je bio prva stanica njegove velike globalne turneje.

DJ Satori
foto: Promo

Kurir.rs/ LJ. R.

Bonus video:

02:28

BREGA I ČORBA NA JAHORINI: Rokeri napravili pravi spektakl, najveći HITOVI orili se na planini!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track