OVAKO JE NEBOJŠA GLOGOVAC POSTAO BESMRTAN! Od Zlatka i Kaje do Draže i Goluba JEDNU ULOGU JE ODBIO I STEKAO NEIZMERNO POŠTOVANJE
Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

velikan srpskog glumišta

OVAKO JE NEBOJŠA GLOGOVAC POSTAO BESMRTAN! Od Zlatka i Kaje do Draže i Goluba JEDNU ULOGU JE ODBIO I STEKAO NEIZMERNO POŠTOVANJE

Pop kultura -

Nebojša Glogovac umro je na današnji dan pre 4 godine, a domaća kinematografija ostala je bez ovog velikana srpskog glumišta. Rođen je u Trebinju 1969. godine, a umro je u Beogradu 2018. Svojim ulogama ostavio je neizbrisiv trag.

Njegovi počeci u glumi datiraju od najranijih perioda njegovog života, tačnije od detinjstva. Bio je član Dečje dramske grupe Radio-televizije Srbije, a glumačku karijeru započeo je u Ateljeu mladih u Pančevu.

Nebojša Glogovac
foto: Damir Dervišagić

Godine 1996. dobio je stipendiju od Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ulogu u predstavi "Velika pljačka", u režiji Dejana Mijača na sceni Ateljea 212.

Kada je bio dete pojavio se u televizijskoj seriji "Priče iz Nepričave", 1981. godine. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1993. godine u kratkometražnom filmu "Rekvijem za jedan san" u glavnoj ulozi, a nakon toga iste godine u drami "Raj" Petra Zeca, gde je takođe bio jedan od glavnih glumaca. Nakon što je skrenuo pažnju na svoj talenat, dobio je ulogu u filmu reditelja Gorčina Stojanovića, "Ubistvo s predumišljajem" (1995).

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima "Ubistvo s predumišljajem", "Bure baruta", "Nebeska udica", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Žena sa slomljenim nosem", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi", "Ravna gora" i "Ustav Republike Hrvatske". Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je i uloga čuvenog Draže Mihailovića, sa kojim je imao i dosta fizičkih sličnosti.

Podsetimo, i kada je Nebojša Glogovac odbio ulogu u holivudskom ostvarenju Anđeline Džoli. Film je, kada je prvi put javno prikazan, doživeo, veliki debakl i zvižduke. A mnogima je poznata priča da je upravo Nebojša Glogovac odbio da glumi u tom filmu.

- Na insistiranje agenata da prihvatim ulogu na neviđeno, odgovorio sam da hoću ukoliko film sagledava ove naše ratove kao zlo koje se desilo ljudima koji su se voleli, sarađivali, bili komšije, živeli zajedno, ženili se i udavali jedni s drugima, i u kojem su samo političari dobro prošli. Kako sam počeo da postavljam ta pitanja, tako je komunikacija koja je počela vrlo pompezno, krenula da jenjava. A završila se tipično američki - u poslednjem pismu agenti "ši" su mi napisali: "Pošto je vaš talenat toliki da bismo mogli da vam ponudimo samo glavni lik, a on je već dodeljen, nećemo imati ulogu za vas" - objasnio je Glogovac 2012. godine, u intervjuu za srpske medije.

Iako je bio "mega" popularan, tada, tim odbijanjem uloge je stekao veliko poštovanje kod naroda Srbije. Jedna od poslednjih uloga bila mu je uloga Goluba u seriji Južni vetar.

Nažalost, preminuo je posle kratke i teške bolesti, u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, na današnji dan, 9. februara 2018. godine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:39

Miodrag Dragičević: Nagrada koju sam dobio donosi veliku odgovornost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track