SMRT SESTRE ME JE PROMENILA! Dobitnica Oskara imala težak život: Ako dopustiš nasilniku da te uplaši, postaćeš njegova žrtva!
Foto: Profimedia

potresno

SMRT SESTRE ME JE PROMENILA! Dobitnica Oskara imala težak život: Ako dopustiš nasilniku da te uplaši, postaćeš njegova žrtva!

Pop kultura -

Iako je imala teško detinjstvo jer ju je majka rodila dok je bila tinejdžerka, oca je jedva poznavala, a kao mala je bila više gladna nego sita, zahvaljujući upornosti i talentu postala je jedna od najplaćenijih američkih glumica, udala se za italijanskog plemića, a od juče je postala i oskarovka!

Oskar 2022, Džesika Čestejn
foto: Profimedia

"Borba za ženska prava izuzetno mi je važna. Strast i volja da učinim svet ravnopravnijim verovatno proizlazi iz odrastanja u siromašnoj porodici sa samohranom majkom. Na sopstvenoj sam koži naučila koliko je truda potrebno da nadvladate prepreke ako ste rođeni u nepovlašćenoj porodici i ako ste žena", rekla je američka glumica Džesika Čestejn (44) u nedavnom intervjuu za Gloriju.

Glumica ima dvoje dece, trogodišnju Žuliet, koju je 2018. rodila surogat majka, i jednoipolgodišnju ćerku čije ime još nije otkrila javnosti.

"Puno dece igra se akcijskim junacima ili barbikama i to je u redu, ali moja devojčica se igra s figuricama stvarnih superjunakinja, poput potpredsednice Kamale Haris, sudije Ruth Bader Ginsburg i senatorke Elizabete Varen..", izjavila je jednom prilikom Džesika.

Džesika je morala da savlada mnoge teškoće i predrasude da bi postala ono što jeste - jedna od najcenjenijih i najbolje plaćenih glumica svoje generacije. Zvezda je filmova “Zero Dark Thirty”, za koji je dobila Zlatni globus, i “Tajni život kućnih pomoćnica” za koji je bila nominovana za Oskara. Snimila je i “Drvo života”, junakinja je filma “Mama”, velikih filmskih hitova “Interstellar” i “Marsovac”, hvaljenih “Prizora iz bračnog života”... U prošlim decenijama uvrštena je na popis najuticajnijih osoba na svetu časopisa "Time", pa se redovno pojavljuje na listama najlepših i najpoželjnijih žena u Holivudu.

"Nadam se da je to video i moj dečko iz srednje škole, koji me ostavio baš na Dan zaljubljenih", izjavila je tada.

Džesika Čestejn rođena je u Sakramentu u Kaliforniji. Njen otac Majkl Monasterio bio je 20-godišnji rok bubnjar, a majka Džeri Čestejn četiri godine mlađa prodavačica na uličnom štandu s brzom hranom. Roditelji su joj dobili još jedno dete, kćer Džulijet, a onda se razišli, pa Džesika nikada nije živela s njim niti ga je kasnije poželela upoznati. Detinjstvo joj nije bilo lagodno. Majka je imala nekoliko veza, među njima i s jednim nasilnikom, rodila je još dvoje dece, no pre nego što se udala za vatrogasca Mišela Hastija, prvog muškarca u porodici koji je Džesikipružio osećaj sigurnosti, prolazili su teške dane.

"Jedan od maminih partnera ušao je u moju sobu i zgrabio odeću koja je bila razbacana po podu. Hteo je da je pospremim, a kad sam mu rekla da mi je vrati, opalio mi je šamar. Nisam uopšte razmišljala, odmah sam ga opalila nogom iz sve snage u međunožje, tako da se srušio na pod. Pobegla sam dok se situacija nije smiri, a iako mi nije bilo svejedno šta će se dogoditi, istovreno sam bila i ponosna jer sam mu uzvratila.

Shvatila sam da ću se uvek morati da se borim za sebe. Dopustiš li nasilniku da te uplaši, postaćeš njegova žrtva. A ako mu uzvratiš, dvaputa će da razmisli pre nego što ti ponovno naudi. Nasilnici su obično slabići i boje se snažnih osoba", prisetila se kasnije te epizode.

Majka je mnogo radila da bi prehranila decu, ali novca uglavnom nije bilo dovoljno pa su često išli gladni na spavanje, a dogodilo se koji put da nisu imali ni za stanarinu, pa se porodica selila iz jedne trošne kuće u drugu, uvek u siromašnim četvrtima Sakramenta.

"Jednom sam došla kući, a stanodavac je baš stavljao novu bravu na našu kuću. Bilo mu je neprijatno pa me je pustio unutra da pokupim svoje stvari. Imala sam sreće, ali nije uvek bilo tako", ispričala je oskarovka.

Ali, nije sve bilo tako crno. Majka joj je bila brižna i brinula se za decu, a imala je sigurnost i u baki Marilin koja je često čuvala unuke. Malenu Džesiku je vodila i u kino, a jedan od filmova koji je s njom gledala pamti i danas - filmsku verziju mjuzikla Andreja Lojdda Vebera i Tima Riča “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” - zbog njega je odlučila da će da postane glumica.

Do srednje škole Džesika je stasala u buntovnu, neprilagođenu devojku, kojoj su se vršnjaci izrugivali zbog njenih pegica, kratko ošišane crvene kose i vojničkih čizama koje je najčešće nosila. Njena reakcija je bila očekivana - sve se više povlačila u sebe i markirala iz škole. Ali, dok su drugi tinejdžeri u parku pili jeftino vino, ona je čitala Šekspirove drame. Maštajući o tome da jednog dana postane glumica, upisala je i kurs plesa, na koji ju je najčešće vozila baka, a Džesika je zahvalna i humanitarnoj zadruzi" Planned Parenthood" (Planirano roditeljstvo) koja je tinejdžerkama u Kaliforniji delila sredstva za kontracepciju.

Džesika Čestejn, Oskar Ajzak
foto: Profimedia

"Zbog njih sam postala prva devojka u svojoj široj porodici koja nije ostala u drugom stanju sa sedamnaest godina. Omogućili su mi da nastavim da sanjam o lepšoj budućnosti i da postignem nešto u životu. Ko zna kako bih završila da nije bilo njih", priznala je jednom.

Osim toga, jedina je u porodici koja je nastavila sa školovanjem. Iako zbog prevelikog broja izostanaka iz škole nije maturirala, Džesika je uspela da upiše gradski koledž u Sakramentu, a posle i Američku akademiju dramskih umetnosti, gde je i radila kako bi mogla da plaća školarinu. Onde je nastupila u ulozi Julije u predstavi “Romeo i Julija” u San Francisku i ta joj je uloga omogućila da dobije stipendiju za nastavak školovanja u prestižnoj školi "Julliard" u Njujorku, gde je 2003. i diplomirala. Godinu ranije već je dobila prvu glumačku ponudu - da potpiše ugovor s agentom Džonom Velsom koji ju je slao na audicije za televizijske serijale i filmove. U početku su je svi odbijali, ne znajući šta bi s njom.

"Sve druge devojke su bile preplanule plavokose mršavice, a ja sam bila crvenokosa, pegava devojka s oblinama. Govorili su mi da nisam dovoljno lepa za televizijske uloge", ispričala je posle Džesika.

Njena sestra Džulijet, koja se dugo borila s zavisnošću, oduzela je život očevom sačmaricom sa samo 24 godine. Za razliku od Džesike, koja nije htela da čuje za njega, Džulijet se, naime, s ocem bila zbližila i kod njega provela svoje poslednje dane.

"Njena smrt me je potpuno promenila. Više mi ništa nije bilo važno. Shvatila sam koliko su gluma, filmovi, haljine i Oskari beznačajni", izjavila je pre nekoliko godina glumica.

Ali, neobičnom igrom sudbine, baš u doba kad je tako razmišljala, počela je da se probija kao glumica. Istina, bio je to tek skromni početak. Pojavila se u malim ulogama u serijalima “Hitna služba” i “Zakon i red”, ali je zato nastupala u pozorištu, brusila glumački zanat i čekala pravu šansu.

Sreća joj se osmehnula 2006. kad ju je primetila Marta Keler i preporučila Al Paćinu znajući da traži glumicu za ulogu Salome u predstavi “Wildeova Salome” koju je upravo postavljao u pozorištu "Wadsworth" u Los Anđelesu. Nastup s Al Paćinom preporuka je koja otvara mnoga vrata u Holivudu, pa je i Džesika počela da dobija manje uloge. Na jednoj premijeri upoznala je i reditelja Neda Bensona, s kojim je započela vezu - i snimila film “Nestanak Eleanor Ragbi”. Bili su zajedno do 2010, kada se njihova ljubav ugasila, pa su prekinuli bez gorčine i teških reči. Sledeća godina bila je najbolja dotad u Džesikinom životu.

Snimila je film “Zero Dark Thirty” i još čuva glasovnu poruku rediteljke da joj se javi zbog uloge - a u bioskopima je počeo da se prikazuje i njen ranije snimljeni film “Mama”. U jednom trenutku oba su ta filma bila na vrhu popisa najgledanijih u američkim bioskopima, pa je Džesika postala prva holivudska glumica koja je to postigla. Uz profesionalni uspeh, osmehnula joj se sreća i u privatnom životu - u Milanu je na jednoj modnoj reviji upoznala muškarca koji je osvojio njeno srce.

Menadžer u modnoj kući Monkler, Đan Luka Pasi de Preposulo sin je italijanskog grofa, pripadnik stare i bogate plemićke porodice koja ima posede i spektakularnu baroknu vilu Tiepolo Pasi, oslikanu freskama i okruženu velikim parkom s fontanama i kipovima, u mestašcu Karbonera, oko pola sata vožnje automobilom od Venecije, dok u okolini obližnjeg Trevisa proizvode belo penušavo vino proseko.

Isprva su održavali interkontinentalnu vezu, pa bi on svako malo dolazio u Njujork ili bi ona pauze između snimanja filmova - nastojeći da ih bude što više - koristila da otputuje u Milano, sve dok se on nije preselio u Ameriku. U javnosti su se kao par prvi put pojavili 2013, na jednoj zabavi pre dodjele Oskara, a nekoliko godina kasnije zajedno su kupili veliki stan u Njujorku, u zgradi iz 19. veka na južnom rubu Central parka, tačno preko puta koncertne dvorane "Carnegie". Stan ima oko 300 kvadrata, visoke stubove, šest kamina - kao i svoju priču. U njemu je, naime, deset godina živeo Leonard Bernstein. Tu je sa svojim partnerkom Stefanom Sondheimom napisao i glasoviti mjuzikl “Priča sa zapadne strane”, koji je doživio već dve ekranizacije.

Džesika Čestejn
foto: Profimedia

Džesika je u stan dopremila omiljenu fotelju Lauren Bakal, nekadašnje prve dame starog Holivuda, i restaurirani džuboks ROckOla iz 1954, s pločama svojih omiljenih pevača.

Za šest godina mlađeg Đan Luku udala se 2017, na imanju njegove porodice u Karboneri. Pred oltar je stala u venčanici "Givenchy", koju je za nju dizajnirao kreativni direktor te francuske modne kuće Rikardo Tisci, a među 200 gostiju bile su i njene holivudske prijateljice. Jela za svadbeni banket bila su pripremljena u restoranu vile, poznatom po tome što kuvaju prema vekovima starim receptima. Za mladu su, doduše, pripremljena posebna jela - jer je Džesika od 2007. veganka.

"Ne želim svojom ishranom da učestvujem u užasima kojima su podvrgnute životinje", objasnila je glumica koja je u svom domu udomila nekoliko mačaka i pasa, među ostalim i tronožnog psića kom je dala ime Čaplin.

"Njega ne treba sažalijevati. Kad vidite koliko je sretan kad ga izvedem u šetnju po njujorškim ulicama te kako prilazi i igra se s drugim psima, shvatćete da uživa u životu bez obzira na svoj hendikep. Od njega i ljudi mogu mnogo toga naučiti", rekla je.

A što se tiče porodične sreće, glumica se ne može požaliti. U porodici njenog muža, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 973, nikada se niko nije razveo.

No, nije samo tradicija nešto na što se Džesika i Luka oslanjaju - nego na svoju ljubav. Par je 2018. dobio kćerkicu Džulijet, koju je rodila surogat-majka, a nakon dve godine i drugo dete. Glumica još nije otkrila ime deteta, pa zato je prošle godine u intervjuu neočekivano otvoreno govorila o svom braku, priznajući da je uz Luku postala pola Italijanka.

"Italija je moj drugi dom. Obožavam je. Nedavno smo tu proveli dva meseca i samo se odmarali i uživali u fantastičnoj hrani. Ni sama ne znam koliko sam jela s testeninom probala. Naravno, užitku nije odmogla ni činjenica da moj suprug ima vinograd i radi odličan proseko", rekla je, otkrivajući i da su joj od holivudskih zabava draže porodične večere s mužem i decom, da voli svirati ukulele i kuvati - toliko da je 2012. upisala napredni kurs za kuvare u kulinarskoj školi "Natural Gourmet Institute".

"Izuzetno sam srećna što imam muža koji se veseli mojim uspesima, baš kao što se i ja veselim njegovima. Uzbudljivo je biti u braku s osobom koja vas ne guši, nego vas, naprotiv, podstiče da iskoristite svoj puni potencijal", rekla je tada.

Džesika Čestejn je poznata u Holivudu po tome što se za zahtevne uloge kompleksnih likova, kakve najčešće glumi, priprema dugo i temeljno. Za ulogu u "Tajnom životu kućnih pomoćnica" nabacila je nekoliko kilograma jedući velike količine sladoleda od soje, a provela je i nekoliko meseci u mestašcu u Teneseju kako bi usvojila južnjački naglasak.

Za film "Drvo života" pripremala se tako što je počela da meditira i slušati Mocarta te provodila sate u Muzeju "Metropolitan" ispred portreta Device Marije - jer je smatrala da će je to nadahnuti, a za "Lawless", čija se radnja događa tridesetih godina prošlog veka, pre snimanja je mesecima nosila neudoban veš iz toga vremena...

Kad je prihvatila ulogu agenta izraelske tajne službe u filmu "Dug", učila je nemački jezik i borilačku veštinu krav maga te gledala dokumentarce o nacističkim zločincima, pa nije čudno što nakon toliko iscrpljujućih uloga ponekad poželi i neku lakšu. Pozajmila je glas liku u dugometražnom crtaću "Madagaskar", pojavila se u videospotu za pesmu "Family Feud" Džej Zija i uživala na setu filma "Lovac i ledena kraljica". A sinoć je Oskar za najbolju glumicu otišao pravo u njene ruke za ulogu u filmu "Oči Tami Fej"!

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:58

GLUMAC ISPRIČAO VIC: Andrija Milošević nije oduševio trudnu devojku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track