VIL SMIT VIŠE NIJE ČLAN AKADEMIJE: Evo šta to zapravo znači i koje su šanse da mu ODUZMU Oskara! To se desilo samo jednom do sad
Foto: Profimedia

u nemilosti

VIL SMIT VIŠE NIJE ČLAN AKADEMIJE: Evo šta to zapravo znači i koje su šanse da mu ODUZMU Oskara! To se desilo samo jednom do sad

Pop kultura -

Nakon što je ošamario voditelja Krisa Roka (57) na pozornici na dodeli Oskara prošlog vikenda, glumac Vil Smit (53) u petak je izjavio da više nije član Akademije filmske umetnosti i nauke bez obzira na posledice, a sada je poznato koje su neke od njih.

Džejda Priket Smit, Vil Smit, Kris Rok
foto: Printscreen YT

Naime, Akademijin kodeks ponašanja uveliko se promenio 2017. godine nakon skandala sa Harvijem Vajnstinom (70) i pokretom #MeToo.

Kodeks uključuje disciplinske mere koje "mogu uključivati ​​privatnu opomenu, javnu opomenu, privremeni ili trajni gubitak privilegija pohađanja i učestvovanja na Akademiji na događajima ili aktivnostima, privremeni ili trajni gubitak prava na primanje ili držanje ili opoziv Akademijskih nagrada ili počasti, privremeni ili trajni gubitak prava na obavljanje službe Akademije i volonterskih uloga, ili druge sankcije koje Akademija prema vlastitom nahođenju može smatrati prikladnim".

Vil Smit, Kris Rok
foto: Chris Pizzello, AP

Za sada je poznato kako Vil Smit više neće imati pogodnosti koje imaju članovi, uključujući pristup prikazivanja filmova koji se razmatraju za prestižnu nagradu. Takođe, više neće imati pravo glasanja za potencijalne nominovane filmove i glumce.

Mnogi smatraju kako se Vil Smit ne bi trebao više pojavljivati na ceremoniji Oskara, ali o tome će odlučiti odbor Akademije kasnije ovoga meseca, tačnije na sastanku koji je zakazan za 18. april.

Vil Smit
foto: Printscreen YouTube

Postavlja se pitanje i može li se slavnom glumcu ukinuti osvojeni Oskar, ali ne postoji velika šansa da će se to dogoditi. Jedini put kada je Akademija ukinula nagradu bio je dokumentarni film Mladi Amerikanci iz 1967.godine, za koji je utvrdila da je objavljen prerano da bi mogao biti kvalifikovan za Oskara 1969. godine.

Da podsetimo, dan nakon što je završena ovogodišnja dodela Oskara koju je obeležio šamar Vila Smita, sastao se upravni odbor Američke filmske akademije, a zatim objavio kako osuđuje potez Vila Smita i da će pokrenuti postupak vezan za slučaj.

Vil Smit, Oskari
foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track