KAKO ĆE SE ZVATI KRALJ? Čim je seo na tron, odabrao je svoje novo ime! U opticaju su bili i ARTUR ili DŽORDŽ, a on je odabrao OVO
Foto: EPA / Brian Lawless / POOL

I ovo je na redu

KAKO ĆE SE ZVATI KRALJ? Čim je seo na tron, odabrao je svoje novo ime! U opticaju su bili i ARTUR ili DŽORDŽ, a on je odabrao OVO

Pop kultura -

Ujedinjeno Kraljevstvo ima detaljne planove koje će slediti sada kada je kraljica Elizabeta II umrla. Ali pre nego što novi kralj obiđe kraljevstvo u nedelji nakon majčine smrti, moraće da donese jednu veoma važnu odluku - kako će se zvati!

Kraljica Elizabeta
foto: Shutterstock

Kada se kraljevi ili kraljice popnu na presto, oni imaju kraljevsko pravo da uzmu bilo koje ime pod kojim će vladati. Na Tajlandu, na primer, svi kraljevi sadašnje dinastije uzimaju ime Rama bez obzira na njihovo rođeno ime. U Velikoj Britaniji, monarsi obično uzimaju svoja imena, ali to nije uvek bio slučaj, pa su se već pojavila nagađanja fa li će Čarls ostati Čarls ili će se zvati Karlo, Filip, Džordž... kao neki od njegovih prethodnika.

No novi kralj odabrao je ime Čarls III.

Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža., što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.

KRALJEVSKI PREDSEDAN

Prvi britanski monarh koji je izbegavao svoje ime bila je kraljica Viktorija. Princeza Aleksandrina Viktorija dobila je ime po svom kumu, caru Aleksandru I, ali joj se to ime nije dopalo. Kada je postala kraljica i mogla da radi šta je želela, oslučila se sam za ime Viktorija.

Kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Njen sin se zvao Albert Edvard, potiče od njegovog oca, princa Alberta od Saks-Koberga i Gote, a ime Edvard od njegovog dede po majci, princa Edvarda. Po dolasku na tron, odlučio se za kraljevsko ime Edvard VII jer nije želeo da oduzme nasledstvo svog oca.

Poslednji monarh (do sada) koji je napustio svoje ime po preuzimanju prestola bio je sadašnji kraljičin otac, Džordž VI. Rođen je kao Albert Frederik Artur Džordž Vindzor i živeo je pod imenom Berti veći deo svog života. Njegov brat je preuzeo presto pre njega kao kralj Edvard VIII, ali je abdicirao posle manje od godinu dana da bi se oženio Volis Simpson, dvaput razvedenom Amerikankom. Berti je uzeo ime Džordž od svog oca, Džordža V, da bi naglasio stabilnost monarhije i obećao nastavak uspostavljenih tradicija.

Kraljica Elizabeta
foto: REUTERS

Kada Čarls postane kralj, teoretski može vladati pod bilo kojim imenom koje odabere, ali u praksi ima četiri izbora: Čarls, Filip, Artur i Džordž.

Ali koje ime će izabrati i kakvu će istorijsku težinu ono imati?

Kraljevsko ime Čarls nije baš omiljeno, što bi rekli Englezi - nosi malo prtljaga u britanskoj istoriji. Naime, princ Čarli, koji je sebe nazvao Čarls III, pokušao je da svrgne Džordža II i postavi sebe za kralja. Njegov deda je bio Džejms II i VII, brat Čarlsa II, koji je bio primoran da ode u izgnanstvo.

KRALJ KARLO

Karlo I nije bio popularan kralj, pa nije ni ovo ime. Vladao je od 1625. do 1649. Za to vreme borio se sa svojim parlamentom i ratovao protiv Škotske, Francuske i Španije, ispraznivši nacionalnu kasu i gurnuvši zemlju u dugove.

kraljica Elizabeta II, princ Čarls, Parlament Velike Britanije
foto: EPA / Stringer

Njegovi postupci odveli su zemlju u građanski rat koji se završio njegovom smrću i privremenim ukidanjem monarhije.

Karlo II, sin prethodnog Karla, bio je mnogo popularniji od svog oca, ali je imao dosta neprijatelja zbog svoje tolerancije prema katolicima i pokušaja da legitimiše njihovu veru zakonom. Imao je reputaciju hedoniste, najmanje desetak vanbračne dece, ali nije proizveo naslednike.

KRALJ FILIP

Otac princa Čarlsa bio je Filip Mauntbaten. Odabir Filipa za kraljevsko ime bio bi direktan omaž njegovom ocu, ali to ime nema mnogo istorije među engleskim kraljevskim porodicama. Imenjak njegovog oca, princ Filip od Hesen-Kasela (Viktorijin praunuk) bio je član nacističke partije tokom Drugog svetskog rata. Bio je blizak prijatelj Adolfa Hitlera i pomogao mu je da "stekne" umetnine.

princ Filip
foto: EPA

Inače, Evropa već ima dva kralja Filipa koji trenutno vladaju, pa to ne bi bilo zgodno.

Belgijski kralj Filip vlada od 2013. kada je njegov otac Albert II abdicirao. On je kvalifikovani borbeni pilot, a studirao je i političke nauke na Oksfordu i Stanfordu. U Španiji, Felipe VI je kralj od abdikacije Huana Karlosa I (2014.). Čarls i Felipe su zapravo drugi rođaci, tako da bi moglo biti čudno imati dva kralja Filipa u porodici.

Ali zanimljivo je primetiti da je Felipeova supruga bila prva obična žena koja je imenovana za kraljicu u Španiji, a Čarlsova supruga Kamila je još jedan običan građanin koji će verovatno biti imenovan i za kraljicu.

Princ Čarls, Princeza Kamila
foto: Reuters

KRALJ ARTUR

Artur bi bio hrabar izbor za princa Čarlsa. Artur je legendarni kralj Britanije za kojeg priče kažu da je vladao u Velsu i branio svoje kraljevstvo od invazijskih Sasa.

Verzija priče koja se danas najbolje pamti je malo skandaloznija. U "Le Morte d'Arthur" Tomasa Malorija, Artur je vanbračni sin kralja koji mora da izvuče mač iz kamena da bi se dokazao.

U početku mu je išlo dobro, ali navodno slučajno spava sa svojom sestrom dok njegov najbolji prijatelj spava sa njegovom ženom!

Dok on juri svog najboljeg prijatelja, njegov vanbračni sin pokušava da preuzme presto. Kada se Artur suoči sa svojim sinom, na kraju se ubijaju!

Najbliže što je Engleska došla do pravog kralja Artura bila je početkom 16. veka. Artur je bio najstariji sin Henrija VII, koji je bio pobednik u Ratu ruža i osnivač kuće Tudor.

Na nesreću po Artura (i katolicizma u Engleskoj), umro je od misteriozne bolesti, gurnuvši svog mlađeg brata Henrija na čelo reda, koji je vladao kao Henri VIII.

Princeza Dajana, Princ Čarls, Ledi Di, Ispitivanje

KRALJ DŽORDŽ

Kraljevski insajderi spekulišu da bi ime Džordž moglo biti najverovatniji Čarlsov izbor po zauzimanju trona. To nije loš izbor, pošto su njegov deda Džordž VI i pradeda Džordž V bili veoma popularni kraljevi, čuvajući zemlju kroz oba svetska rata.

Još jedan razlog zbog kojeg bi mogao da bude Džordž je taj što podseća na prva četiri Džordža. Iako je Džordž III izgubio američke kolonije, era Hanovera je bila period velikog prosperiteta za Ujedinjeno Kraljevstvo i tada je došlo do najveće teritorijalne ekspanzije. To je takođe bio period političke stabilnosti, sa samo šest monarha za skoro 200 godina.

0509451102, koronavirus, princ Čarls, Velika Britanija
foto: Profimedia

Za koje god ime se Čarls na kraju odluči, biće brzo otkriveno. Nekoliko sati nakon što on postane kralj, biće sazvan poseban savet koji će izdati deklaraciju o vaznesenju, zajedno sa kraljevskim imenom.

Kurir.rs/Grunge/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track