OVO MESTO KRIJE TAJNU ELIZABETINE ŽIVOTNE LJUBAVI I NAJVEĆE SREĆE! Kraljica preminula u ZAMKU koji je oduvek obožavala! (FOTO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

OVAJ ZAMAK KRIJE TAJNE

OVO MESTO KRIJE TAJNU ELIZABETINE ŽIVOTNE LJUBAVI I NAJVEĆE SREĆE! Kraljica preminula u ZAMKU koji je oduvek obožavala! (FOTO)

Pop kultura -

Balmoral je mesto koje je bilo veoma posebno za kraljicu Elizabetu II koja je tamo provela i poslednje dane. Kovčeg sa telom kraljice Elizabete II "napustio" je danas Balmoral, bilo je to njeno poslednje zbogom mestu koje joj je bilo tako drago.

Prepuno uspomena, to je bilo i omiljeno mesto njenog supruga, princa Filipa, koji je tamo organizovao legendarne piknike "začinjenje" roštiljima. Poznato je da su i princeza i princ od Velsa voleli da tamo provode leta, zajedno sa ostalim unucima kraljice i njenog muža.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Princ Vilijam je u jučerašnjem obraćanju spomenuo ta posebna letovanja na kojima su uživala i njegova deca, Džordž, Šarlot i Luj sa svojom majkom, a njegovom suprugom Kejt Midlton.

Upravo je taj spoj vremena za porodicu, odmora i zadivljujućeg pejzaža i prostora koji je prostire na 50.000 hektara, zarobio srce pokojne kraljice.

Tu je takođe provela svoje poslednje dane pre smrti u četvrtak, osmog septembra.

U dokumentarcu iz 2016. godine, o Balmoralu je pričala kraljičina unuka Evgenija:

- To je najlepše mesto na zemlji. Mislim da je baka tu najsrećnija. Mislim da ona stvarno, stvarno voli to mesto.

Govoreći pre smrti svog dede 2021. godine, Evgenija je dodala:

- Šetnje, piknici, psi –mnogo pasa, uvek ima pasa – i ljudi koji stalno dolaze i odlaze.To je divna baza za baku i dedu, odlazili smo gore da ih vidimo, tamo imaš prostora da dišeš i da trčiš.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

U Bi-Bi-Sijevoj emisiji "Omaž Njenom Visočanstvu kraljici" ćerka Elizabete II princeza Ana podsetila je na divne praznike koje je porodica provodila u Balmoralu.

Ona je rekla da je Balmoral predstavljao sve stvari u kojima je kraljica uživala, uključujući „selo, pse, konje i opuštanje i mogućnost da se malo skloni od tog pogleda javnosti".

Kraljičino najmlađe dete princ Edvard dodao je: „Najsrećnija vremena koja bismo provodili zajedno bili su praznici, tako da se Balmoral i Sandringem veoma, veoma jasno izdvajaju kao omiljena mesta", prenosi "Dejli mejl".

Kraljičina sećanja na Balmoral bila su veoma bogata. Zabačeni zamak i imanje, koji se nalazi pored reke Di u Aberdinširu, oduvek su bili u vlasništvu njene porodice, a kupio ih je suprug kraljice Viktorije Albert 1852. godine.

To je posebno od dve kraljevske rezidencije u privatnom vlasništvu britanskog monarha - druga rezidencija je Sandringem u Norfolku.

Kraljica je u Balmoral tradicionalno putovala svakog jula, i boravlia tamo do oktobra. Bavila se poslom i odmarala- čitala diplomatske papire iz čuvenih crvenih kutija i dočekivala premijere, nalazeći vreme i za sebe i za uživanje u prirodi.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

A Balmoral je bio mesto gde se osećala kao kod kuće – što joj je omogućilo da pompu i ceremoniju zameni porodičnin zdravicama, brzim šetnjama i pogledom na planine Kerngorm.

Kraljičina škotska sekretarka za komunikacije Luiz Tejt nedavno je rekla za Metro:

- Balmoral je zamak, ali je intiman prostor.

Dodala je da je to bio "dom" gde je Njeno Visočanstvo bilo "veoma, veoma srećno". A kasnije je rekla za "Pipl":

- Balmoral je oduvek bio mesto relaksacije i razmišljanja. Ona je tamo boravila još kao beba.

Možda je ova duboka naklonost koju je kraljica imala prema Balmoralu bila povezana sa njenim voljenim Filipom.

U Balmoralu je kraljica, kako se pretpostavlja, prvi put ugledala princa Filipa kada je bio tinejdžer, i tu ju je on i zaprosio 1946. godine. Par je tamo proveo medeni mesec 1947. godine, u lovačkoj kući, jednoj od mnogih zgrada na imanju.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Kraljica je srećne momente koje je provela sa Filipom i opisala u pismu koje je poslala majci, ubrzo nakon svog venčanja.

- Ovde je raj. Filip čita dok leži na sofi (prehladio se), Suzan je ispružena ispred vatre, Remi spava u svojoj kutiji pored vatre, a ja sam zauzeta pisanjem u jednoj od fotelja pored vatre (vidite koliko je vatra važna!) - napisala je kraljica.

Drugi su govorili kako je kraljica razmišljala o važnim događajima u dnevnoj sobi ispred kamina gde se nalazi i električni grejač, među gomilom papira i porodičnih fotografija.

Oni koji su bili u njenom društvu otkrili su da je večerala sa poslužavnika gledajući televiziju, dok je Filip bio pored nje.

U međuvremenu, Filip je tamo zasadio nekoliko vrtova - uključujući povrtnjak i vodeni vrt - i organizovao piknike pored reke i neformalne roštilje za svakoga ko je bio tamo.

Godine 1972. Lord Ličfild, bivši porodični fotograf, rekao je za Telegraf:

- Ručak je uvek na otvorenom i oni su svaki dan napolju...

Princ Filip je tokom kasnijih godina navodno proveo mnogo sati pecajući pastrmke i povremeno lososa a onda bi se pridružio kraljici i gostima na ručku. Kraljica je, zauzvrat, provodila vreme vozeći se na imanju, gde se nalaze i krda jelena, planinskih goveda i ponija.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Zna se i da su kraljica i princ voleli da borave u vili sa sedam spavaćih soba, tamo su mogli da budu kao svaki drugi bračni par.

Kraljica Elizabeta Ii preminula je osmog septembra u zamku u Balmoralu, odakle je danas njen kovčeg prenet u Edinburg gde će sutra biti organizovana služba u crkvi. Britanska vladarka biće sahranjena u Vindzoru, pored supruga, roditelja i sestre princeze Margaret.

(Kurir.rs/Ženablic)

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track