BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA NIJE NAJBOGATIJA NA SVETU? Oni su najpoznatiji, ali su daleko iza najmoćnije koja POSEDUJE MILIJARDE
Foto: Profimedia, EPA-EFE/STR

neverovatno

BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA NIJE NAJBOGATIJA NA SVETU? Oni su najpoznatiji, ali su daleko iza najmoćnije koja POSEDUJE MILIJARDE

Pop kultura -

Ovu godinu obeležila je britanska kraljevska porodica, koja ju je stavila u centar dešavanja prvo proslavom 70 godina na tronu Kraljice Elizabete II, a onda i njena iznenadna smrt.

Kraljica Elizabeta
foto: ALPR/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Sa svojim bogatstvom od preko 88 milijardi dolara, britanska kraljevska porodica ipak nije na vrhu ove liste, verovali ili ne. Iako je najpoznatija, kraljica Elizabeta II nije nosila titulu najbogatije – zapravo, ova titula pripala je porodicama koje u svom ličnom posedu imaju milijarde dolara.

Mi smo ovog puta odlučili da vam predstavimo pet najbogatijih kraljevskih porodica, rangirane prema količini bogatstva koju poseduju. Vrednost nekih porodica se teško može izračunati, jer sadrži i novac koji im država obezbeđuje, pored njihovog privatnog bogatstva.

5. BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA - 88 MILIJARDI DOLARA

Najpoznatija kraljevska porodica nalazi se tek na petom mestu najbogatijih porodica na planeti. Dok je pokojna kraljica imala procenjeno lično bogatstvo od 470 miliona dolara, sama porodica ima ukupnu neto vrednost od impozantnih 88 milijardi dolara, napisano je u Forbsovom izveštaju za tekuću godinu.

0696474693, platinasti jubilej, kraljevska porodica, kraljica Elizabeta druga
foto: Alpha Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najveći deo kraljičinog bogatstva čini suvereni grant. Osim što imaju kraljevsko imanje, višestruka porodična imanja – uključujući Sandringem u Norfolku i Balmoral u Škotskoj – što ih stavlja na listu iznad kraljevskih porodica Tajlanda i Bruneja, ali ne i porodica sa Bliskog Istoka.

4. KRALJEVSKA PORODICA ABU DABIJA - 150 MILIJARDI DOLARA

Članovi kraljevske porodice Abu Dabija – koji potiču iz istog plemena kao i članovi kraljevske porodice u susednom emiratu Dubaiju, a sada vladaju nad sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. Procenjeno bogatstvo porodice od 150 milijardi dolara potiče uglavnom od prodaje nafte iz 1970-ih, što je omogućilo pokojnom šeiku da postane jedan od najbogatijih zemljoposednika u Londonu. Poređenja radi, vođa Dubaija šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum vredi negde oko 18 milijardi dolara.

Mohamed bin Rašid al Maktum
foto: EPA / BANDAR ALJALOUD

Šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan – koji je takođe bio predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2004, nakon smrti sopstvenog oca – posedovao je zemljište u britanskoj prestonici vredno 7,1 milijardu dolara. Imovina je donosila više od 200 miliona američkih dolara godišnje zakupnine, navodi The Guardian. Šeik je očigledno bio aktivno uključen u rukovanje ogromnim sumama novca – takođe je predsedavao Investicionom upravom Abu Dabija, vrednom oko 696 milijardi dolara.

Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan nasledio je šeika Kalifu nakon njegove smrti u maju 2022.

3. KRALJEVSKA PORODICA KATRA - 335 MILIJARDI DOLARA

Puno pažnje će ove godine biti posvećeno Kataru, jer bi trebalo da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu – koje počinje kontroverzno u novembru. Turizam u konzervativnom okrugu će eksplodirati, ali mala država već uživa daleko veće prisustvo širom sveta nego što se čini.

Donald Tramp, Katarski emir, Katar, Šeik Tamim bin Hamad el Tani, 21.05.2017.
foto: Reuters

Vladajuća porodica Tani ulaže u nekretnine širom sveta, uključujući londonski neboder Šard, Olimpijsko selo i robnu kuću Harrods, kao i Empajer stejt bilding u Njujorku.

Doha, Katar, Svetsko Prvenstvo, nacionalni muzej, al  jazeera, Katara
foto: Profimedia

Članovi kraljevske porodice – na čelu sa šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, koji samo vredi dve milijarde dolara – takođe imaju ulaganja u Barklis banku, Britiš ervejz i automobilsku kompaniju Folksvagen, čime je njihovo zajedničko bogatstvo dostiglo 335 milijardi dolara.

Sa 41 godinom, šeik je trenutno najmlađi monarh na svetu i jedan je od oko 8.000 katarskih članova kraljevske porodice.

2. KRALJEVSKA PORODICA KUVAJTA - 360 MILIJARDI DOLARA

Porodica Sabah vlada Kuvajtom od 1752. godine i poznata je po ogromnim ulaganjima u velike kompanije u Sjedinjenim Državama.

Veruje se da se kraljevska porodica sastoji od oko 1.000 članova i da je trenutno na čelu sa šeikom Navafom Al-Ahmadom Al-Sabahom, koji je nasledio tron 2020. godine nakon smrti polubrata šeika Sabaha IV Ahmada Al-Džabera Al- Sabah.

Sabah al-Ahmad al-Sabah, Sabah al Ahmad al Sabah, Kuvajt, vladar Kuvajta
foto: Profimedia

Procenjeno je da kuvajtska kraljevska porodica vredi 90 milijardi dolara 1991. godine – ali kako su njihove akcije i akcije porasle u vrednosti, porodica danas vredi oko 360 milijardi dolara.

1. KRALJEVSKA PORODICA SAUDIJSKE ARABIJE - 1,4 MILIJARDI DOLARA

Prestolonaslednik šeik Mohamed bin Salman nedavno je potpisao udeo Saudijskog investicionog fonda od dve milijarde dolara u novoj kompaniji Džareda Kušnera. A to je mala riba za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, dom najbogatije kraljevske porodice na planeti.

Mohamed bin Salman
foto: EPA / G20 RIYADH SUMMIT

Kuća Saud je vladala od 1744. godine i čak je nazvala zemlju po sebi. Kralj Salman vlada od 2015. godine i veruje se da ima bogatstvo od 18 milijardi američkih dolara, što ga čini najbogatijim kraljevskom osobom na planeti.

Mohamed bin Salman
foto: EPA / RON PRZYSUCHA

Veruje se da je princ Alvalid bin Talal drugi najbogatiji član kraljevske porodice sa neto vrednošću od oko 16 milijardi dolara. Princ je finansirao 1,9 milijardi dolara za preuzimanje Tvitera Elona Maska.

Alvalid bin Talal
foto: Youtube/Printscreen

Zajedno, ova ogromna porodica milionera, sa preko 15.000 članova, zajedno vredi 1,4 biliona dolara – više od BDP Španije ili Australije. Njihovo bogatstvo je prilično impresivno s obzirom da 10 najbogatijih kraljevskih porodica na svetu zajedno vrede 2,4 triliona dolara, prema BuiShares.

(Kurir.rs)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track