VRŠAC OVO JESENI POSTAJE CENTAR POZORIŠNE UMETNOSTI: Šest pozorišta učestvovaće sa predstavama koje su po ukusu PUBLIKE I KRITIKE
Foto: Aleksandar Avramevsku

ne propustite

VRŠAC OVO JESENI POSTAJE CENTAR POZORIŠNE UMETNOSTI: Šest pozorišta učestvovaće sa predstavama koje su po ukusu PUBLIKE I KRITIKE

Kultura -

Međunarodni festival klasike Vršačka pozorišna jesen, pod sloganom "Svedočanstvo vremena", počinje večeras i trajaće do 1. oktobra u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu.

Ovogodišnji selektor, dramaturg Branislav Nedić rekao je da se, birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i običnog gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Vršačka pozorišna jesen
foto: Aleksandar Avramevsku

Festival će otvoriti Vrščani svojom predstavom "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti" Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića. Takmičarski niz nastaviće Narodno pozorište iz Užica, koje će 26. septembra izvesti predstavu "Mesec dana na selu" Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće s predstavama Henrika Ibzena "Nora - lutkina kuća" u režiji Tatjane Mandić Rigonat i "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića. Srpsko narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivani komad Momčila Nastasijevića "Kod večite slavine" u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu gostovaće predstava "Ministarka" Narodnog pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića, a u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.

Rat i mir
foto: ATA images

Žiri festivala u sastavu Valentin Vencel, Miroslav Miki Radonjić i Nataša Petrović dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca "Tomislav Pejčić", dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrologinja Jelena Perić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:36

Pozorište lutaka Pinokio slavi 50. rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track