KO JE MASON U KRALJEVSKOJ PORODICI? Jedini koji je SAHRANIO i Elizabetu i njenog oca jedan je od NAJPOZNATIJIH pripadnika na svetu
Foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

AKTIVAN JE VEĆ 57 GODINA

KO JE MASON U KRALJEVSKOJ PORODICI? Jedini koji je SAHRANIO i Elizabetu i njenog oca jedan je od NAJPOZNATIJIH pripadnika na svetu

Pop kultura -

Masoni su jedna od najvećih misterija novijeg doba. Za mnoge svetske moćnike se oduvek šuškalo da pripadaju različitim masonskim ložama, a jedna od omiljenih teorija ekipe koja voli zavere je i ta da je britanska kraljica Elizabeta bila šefica masonima u Engleskoj.

To međutim nije tačno. Veliki majstor masonske lože u Velikoj Britaniji je kraljičin rođak, princ Edvard, vojvoda od Kenta. Princ Edvard i kraljica Elizabeta su rođaci po očevima. Kraljičin otac, kralj Džordž VI i otac princa Edvarda, princ Džordž, bili su braća, obojica deca kralja Džordža V i kraljice Meri.

vojvoda od Kenta
foto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Istorija ih piše istim imenom Džordž jer je kraljičin otac, princ Albert, uzeo ime Džordž kada je krunisan za kralja.

Vojvoda od Kenta je rođak kraljevskoj porodici i preko svoje majke, princeze Marine od Grčke i Danske, koja je bila rođaka princu Filipu, koji je rođen kao princ Grčke i Danske.

vojvoda od Kenta
foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Edvard je naime mason već 57 godina, a samo je 2017. godine odradio 20 angažmana koji su bili povezani sa slobodnim zidarstvom. Masonskoj loži se pridružio na poziv grofa od Skarborouga, koji je tada bio veliki majstor.

I muž kraljice Elizabete, princ Filip, nalazio se u ekipi. On je bio član mornaričke lože 67 godina.

0720727853, kraljica Elizabeta, princ Filip
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pet britanskih kraljeva je u prošlosti bilo u masonskim ložama. Najpoznatiji od njih je svakako otac kraljice Elizabete, kralj Džordž VI.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track